Čudo na antičkom lokalitetu Beletinec-Crkvišče: arheologe zadnji dan iznenadio sjajno očuvan skelet konja

skelet konja

Probna arheološka istraživanja na antičkom lokalitetu Beletinec-Crkvišče Gradski muzej Varaždin izvršio je tijekom dvije arheološke kampanje, a radove su financirali Ministarstvo kulture i Općina Sveti Ilija. Istraživanja su bila probnog karaktera s ciljem utvrđivanja vrste lokaliteta, stanja očuvanosti i rasprostranjenosti arheoloških struktura. Imajući u vidu da osim predaje o Crkvišču arheolozi nisu raspolagali drugim podacima o lokalitetu, prva istraživanja izvršena 2017. godine iznenadila su struku i javnost pronalaskom dijela objekta s antičkim sustavom za grijanje. Tako je predaja o Crkvišču, naraštajima prenošena kao mjesto na kojem je nekada davno bila crkva, ovim otkrićem razotkrivena kao nalazište antičke rimske arhitekutre. 

Na slici: Lovorka Štimac-Dedić. arheologinja

Otkriće zida u dužini od 13 metara mnoštvo nalaza kućne keramike, fragmenti staklenog posuđa, metalnih nalaza, fragmenata prozorskog stakla...

Istraživanja su nastavljena i tijekom 2019 godine, a lokacije su odabrane prema rezultatima geofizičkih istraživanja koje je u 2018. godini obavila tvrtka Geoarheo d.o.o. Na jednoj od lokacija pronađene su strukture temeljnih zidova koje pokazuju značajke većeg objekta od čega je za sada otkriven samo dio zida u dužini od 13 metara. Ta struktura zida, s arhitekturom pronađenom 2017. godine, mogla bi predstavljati jedan objekt 60-ak metara dužine, iako se ne može isključiti ni pretpostavka da se radi o dva objekta grupirana oko rimskog gospodarstva ili neke druge vrste objekta za sada još neutvrđene funkcije.

Arhitektura je zbog obrade zemljišta devastirana, ali prema sadašnjem stanju istraženosti može se zaključiti da se radi o objektu s zidovima i drvenim stupovima u funkciji natkrivenog dvorišta ili portika. Dio lokaliteta prekriven je suvremenom gradnjom pa potpuna interpretacija nikad neće biti moguća, stoga je preostale lokacije potrebno čim detaljnije obraditi.

sl. skelet konja

Još jedno vrijedno nalazište koje se upisalo na arheološku kartu Varaždinske županije

Od pokretnih arheoloških nalaza pronađeno je mnoštvo kućne keramike, fragmenti staklenog posuđa, nešto metalnih nalaza, fragmenata prozorskog stakla i slično. Izvori vode na ovom području arheolozima su znatno otežavali istraživanje pa su sonde redovito bile ispunjene vodom.

U antičko vrijeme upravo je voda bila ključna za odabir pozicije za gradnju objekta. Kako su je kanalizirali i gdje su je sve koristili, za sada je teško rekonstruirati jer teren nije do kraja istražen. Jedan od načina kanaliziranja vode ipak je otkriven, naime uz sam objekt stanovnici su u antici iskopali jarak za vodu koji i danas još uvijek funkcionira.

Upravo u tom jarku, posljednjeg dana istraživanja otkriven je skelet konja bez ikakvih priloga. Postupak vađenja nalaza bio je otežan prodorom vode kroz jarak pa je skelet konja odmah nakon što je izvađen, otpremljen na Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU, gdje se pristupilo njegovoj obradi. Ovaj nalaz pokrenuo je niz pitanja, a moguće je da će datacijom njegove smrti biti utvrđen i kraj života u objektu jer stanovnici sigurno ne bi ostavili uginulu životinju u kanalu za vodu uz sam objekt.

Beletinec-Crkvišće zanimljiv je lokalitet koji je potrebno detaljno interpretirati analizom nalaza i uzoraka kako bi se saznalo više o životu stanovnika te o funkciji objekta i njegovom vijeku trajanja. Za sada se nalazište može okvirno datatirati u razdoblje Rimskog Carstva od. 1. do 4. st. Njegovim otkrićem struka i javnost bogatiji su za još jedno vrijedno nalazište koje se upisalo na arheološku kartu Varaždinske županije.

 

 

 Na sl.: pronađeni fragmenti kermaike 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.