Izložba akademskog slikara Ivana Meseka u Galeriji Zlati ajngel - “Isto mjesto, prošireno izdanje, tri godine kasnije …”

Izložba akademskog slikara Ivana Meseka u Galeriji Zlati ajngel - “Isto mjesto, prošireno izdanje, tri godine kasnije …”

U Galeriji Zlati ajngel u Varaždinu, nakon tri godine, ponovno se predstavlja poznati varaždinski akademski slikar Ivan Mesek. Darko Sačić, voditelj Galerije najavio je izložbu kao svojevrsni intermezzo između predstavljanja mladih umjetnika iz cijele Hrvatske, te gostujućih Slovenaca, jer izložba je unatoč njezinu iznimnom značaju otvorena od petka 24. do nedjelje 26. siječnja, a zatim se seli u Maribor i Zagreb. – Trebalo ju je otvoriti jer Meseku je čini se muza sjela u krilo – šali se, jer djela s izložbe nastala su u hipu.
Otvorenje je u petak u 19 sati u Gajevoj 15 i naravno, svi zainteresirani su dobro došli.
Zadnji puta bili su “Oblaci”. Slike nadahnute pjesmom pokojnog oca. Slike kroz koje se opraštao s njim. Shvatio je kasnije. Već prva koja je nastala nije imala veze s oblacima, već više - uzburkano more. Sve plavo, a u daljini se vidi - druga obala. Odlazak i oproštaj.

- I na drugim slikama taj oblak koji se pojavljuje sam zapravo ja. Uronjen u poznati, prepoznatljivi okoliš. Sigurnost i toplina. Tata … reći će Mesek.
U ovom ciklusu ta “goruća”, vibrirajuća jezgra samostalno plovi. Pozadina neutralna i daleka, a istodobno taktilno opipljiva. Sve svedeno na bazično: bijelo, crno, sivo ... boja tek ponegdje.
Nakon Odiseje od gotovo 30 godina vratio se u klasu na Jabukovcu.
- Klasa Keser! Taj pozitivni luđak koji je znao probuditi vibrirajuće ludilo u nama, strast i ekspresiju. Rekao je tada: “ Nećete u životu nekih boljih slika raditi. Ovo što se otvorilo je to.” Prisjetio se. Tada je to bila bujica misli, osjećaja, želja i nadanja… strahova…rat…svega komprimiranog u eksplodirajućem formatu. Danas je to ista želja i energija, ali jasna misao, jasan stih. Dvadeset skica nastalih u 15 minuta za šankom. Vidio je u ogledalu neku čudnu situaciju, iznimno likovnu. - “Žec, daj blok i kemijsku”….i slike su samo počele izlaziti. Jasne do opipljivosti :
- Prvi puta sam stajao pred platnom i točno vidio sliku koja će nastati. Pa druga…. pa treća… smije se.
Sjetio se filma “Decameron” pa kaže: “Kroz cijeli film slikar slika fresku. Film završava scenom njega kako stoji ispred završene slike s pitanjem:” A čemu sve to slikati kad sam sve to imao jasno pred očima i prije?”Proces je nezamjenjiv, taj trenutak prohodnosti kozmičke energije, božanske iskre u materijaliziranju sklada. Slike su stvorene. Kao gravitirajuća sunca zovu vas da orbitirate oko njih. Enjoy the ride!.

Biografija

Ivan Mesek rođen je 23. ožujka 1971. godine u Varaždinu (Hrvatska) gdje 1989. završava Gimnaziju (tadašnji Srednjoškolski centar „Gabrijel Santo“). Iste godine upisuje nastavnički odjel na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u slikarskoj klasi prof. Eugena Kokota. Za vrijeme studija 1992. i 1993. pohađa  Međunarodnu ljetnu likovnu akademiju u Salzburgu, 1992. u slikarskoj klasi Antonia Diasa, a 1993. u klasi  „Fluxus-a practical understanding“ Dick Higginsa. Godine 1996. upisuje poslijediplomski studij „Bildnerisches Gestalten und Therapie“ na Akademiji likovnih umjetnosti u Munchenu, koji 1999. završava radom „Primjena likovne terapije u likovnom odgoju“ (nostrificiran 2001. godine od Zagrebačkog Sveučilišta 2001. kao magistarski rad ) 

U vremenu od 2000. do 2001. profesor je stručnih predmeta u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Od 2002.-2004. stručni suradnik za kulturu u Odjelu za kulturu znanost i sport pri Gradu Varaždinu.Od 2004. godine postaje privremeni ravnatelj javne ustanove u kulturi “Galerijski centar Varaždin“, a od 2005.do 2009. odlazi u politiku kao zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina zadužen za društvene djelatnosti. Od 2010. do 2018. ravnatelj je javne ustanove u kulturi „Galerijski centar Varaždin“, a od 2018. ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin. Od 2000. do 2010. predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin u svojstvu kojeg pokreće i organizira likovne projekte („Dani hrvatskog performansa“, „Biennale modne fotografije“, „Od A do B“, „UTISAK-OTISAK“, „Umjetnik u gradu“,…) Pokretač, autor ili koautor je na nekoliko zapaženih i nagrađenih projekata („promo film „Čarobna škrinjica“, projekt „Galerija na otvorenom“..) Sudjeluje na međunarodnim rezidencijalnim programima: 2005: SVA RE.PROJECTS, Strout, Engleska projekt „CROssoverUK“ , 2011: ART IN GENERAL, New York, projekt „Eastern European Residency Exchange  EERE“.

Cijelo vrijeme aktivan  je multimedijalni umjetnik koji se bavi slikarstvom, instalacijama, urbanim intervencijama, performansom, grafičkim dizajnom, fotografijom, eksperimentalnim filmom. Godine 2018. Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu izdaje monografiju „Ivan Mesek“.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.