Muzej za umjetnost i obrt pretrpio teška oštećenja uslijed potres

Muzej za umjetnost i obrt pretrpio teška oštećenja uslijed potres

Muzej za umjetnosti obrt u jučerašnjem je razornom potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu pretprio teška oštećenja na samoj građevini kao i na građi koja se čuva u ovom najvećem i najstarijem muzeju lijepih i primjenjenih umjetnosti u Hrvatskoj. Najvećim dijelom stradali su drugi i treći kat Muzeja, restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku i staklo, tekstil, slikarstvo i polikromnu skulpturu, urušen je velik dio krovišta te su oštećeni predmeti u dijelu stalnog postava na drugom i trećem katu.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović je, prigodom obilaska zgrade i unutrašnjosti Muzeja, istaknuo: „Izuzetno smo pogođeni razmjerima potresa koji se dogodio, kako stanovništvu Grada Zagreba tako i cjelokupnoj kulturnoj baštini i kulturno – povijesnim građevinama koje su stradale ukljućujući i zgradu našega Muzeja i predmete koji se u njemu čuvaju. Nadamo se i vjerujemo da ćemo uz pomoć Grada, Ministarstva kulture, UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija uspjeti iznaći sredstva za sanaciju nastale štete te jednako tako i za rekonstrukciju najoštećenijih dijelova građevine kako bi se ona adekvatno osigurala za budućnost.“

Zgrada Muzeja za umjetnost i obrt jedna je od najjepših historicističkih palača izgrađena davne 1888. godine, a u cjelokupnom fundusu ovoga muzeja čuva se više od 100.000 predmeta lijepih i primjenjenih umjetnosti od 13 st. do danas koji imaju neprocjenjivu vrijednost. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.