Par keramičkih askosa i šalica iz Dalja iz vremena starijega željeznog doba pretrpjeli velika oštećenja u potresu

Par keramičkih askosa i šalica iz Dalja iz vremena starijega željeznog doba pretrpjeli velika oštećenja u potresu

Tijekom niza potresa 22. ožujka 2020. godine, stradao je par keramičkih askosa s ručkama u obliku ovnova i dvije keramičke šalice s dršcima u obliku glava ptica iz Dalja iz vremena starijega željeznog doba, odnosno 7. st. pr. Kr., koji su bili izloženi u stalnom postavu Pretpovijesnih zbirki na trećem katu Arheološkog muzeja u Zagrebu.
 
Konzervatorsko-restauratorski laboratorij pregledao je predmete i ustanovio velika oštećenja. Predmeti su restaurirani sredinom prošlog stoljeća, što je vidljivo i prema materijalima i tehnikama koji su u to vrijeme korišteni za rekonstrukciju (vosak i bojanje gipsa). Prema preliminarnim procjenama konzervatorsko-restauratorski zahvati trajat će minimalno tri mjeseca, vjerojatnije i duže zbog izuzetno tankih stijenki posuda. 
 
U Arheološkom muzeju u Zagrebu čuvaju se nalazi s nalazišta Dalj, eponimnog nalazišta Daljske grupe, rasprostranjene na prostoru srednjeg Podunavlja od kraja kasnoga brončanog te starijega željeznog doba (od kasnog 10. do sredine 6. st. pr. Kr.), koji su u Arheološki muzej pristizali kroz rad muzejskih povjerenika krajem 19. i početkom 20. stoljeća te arheološkim istraživanjima Viktora Hoffillera provedenih 1909. i 1911. u Dalju, na položaju groblja Dalj-Busija.
 
Među njima posebno se ističe par keramičkih askosa (askoi), odnosno vrčeva za držanje i izlijevanje pića. Askosi, koje možemo datirati u 7. st. pr. Kr., vjerojatno su bili dio seta posuđa za gozbovanje, priloženog u grob nekom bogatom ugledniku iz Dalja. Ovom setu posuđa vjerojatno pripadaju i dvije šalice s dršcima u obliku glava ptica. Koncept polaganja setova posuđa za gozbu u grobove elite karakteristika je bogatih ukopa iz vremena starijega željeznog doba na širokom području Mediterana, Balkana i srednje Europe.
 
Askosi iz Dalja pripadaju posebnoj grupi južnopanonskih askoia koji se odlikuju ručkama stiliziranim u obliku rogatih životinja, čime je putem prikaza ovnova vjerojatno naglašeno i njihovo određeno simboličko i religijsko značenje. Osim u Dalju, askose s ručkama u obliku rogatih životinja nalazimo još i u bogatim grobnim cjelinama na grobljima Kaptol-Čemernica u Požeškoj kotlini te Goričan u Međimurju. No, za razliku od crnih poliranih površina primjeraka iz Kaptola i Goričana, tijelo askosa iz Dalja crvene je boje s još uvijek mjestimice vidljivim tragovima ukrasa: motiva meandra izvedenog crnom bojom.
 
Iako će askosi i šalice iz Dalja biti restaurirani, zbog velikih oštećenja nastalih tijekom potresa ozbiljno je narušena njihova integralnost.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.