Kustos iz GMV-a u međunarodnom timu za istraživanje nove vrste iguane

iguana

Kustos iz GMV-a dr. sc. Mišel Jelić dio je međunarodnog tima za istraživanje nove vrste iguane. U uglednom časopisu ZooKeys, specijaliziranom za teme iz područja zoologije, prije nekoliko dana objavljen je znanstveni rad u kojem je opisana Iguana melanoderma, nova vrsta iguane, endemična na karipskim otocima Saba i Montserrat.

Vrsta je to karakterističnog crnog obojenja, a odlikuju ju i brojne jedinstvene morfološke i genetske karakteristike, po čemu se razlikuje od ostalih vrsta iguana. Holotip je pohranjen u Francuskom nacionalnom prirodoslovnom muzeju. Na žalost opstanak te novootkrivene vrste ugrožen je zbog izlova, hibridizacije s drugim vrstama iguana i vulkanskih erupcija.

Istraživanja i analize podataka Iguane melanoderme proveo je međunarodni tim od nekoliko stručnjaka iz Francuske i Velike Britanije te jednog iz Hrvatske. Hrvatski koautor članka i član istraživačke ekipe je dr. sc. Mišel Jelić, kustos na Entomološkom odjelu Gradskog muzeja Varaždin, koji je do sada sudjelovao na više prirodoslovnih (međunarodnih) istraživačkih projekata, a i trenutačno je uključen u njih nekoliko. 

Iz Muzeja pak poručuju:

Znanstveni rad o Iguani melanodermi, objavljen u časopisu ZooKeys, možete pronaći i na Facebook stranicama Gradskog muzeja Varaždin.     Nadamo se skorom susretu u Muzeju; do tada - ostanite doma!!, i pratite nas i dalje na našim web i Facebook stranicama! www.gmv.hr  i  www.facebook.com/GMVarazdin

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.