GMV otkriva još jednu svoju senzaciju - vrč s 2567 komada posrebrnog novca, antoniana iz 3. stoljeća poslije Krista

vrć s novcem
U situaciji kada je zbog pandemije koronavirusa zatvoren muzejski djelatnici GMV-a na fb stranici muzeja  redovito objavljuju fotografije i zanimljivosti iz muzejskih postava. Arheološki odjel tako čuva jednu od senzacija vezanu uz otkrivanje posude s novcem u Zbelavi, za vrijeme kopanja temelja stare kuće pa u GMV-u postoji izložak evidentiran kao Skupni nalaz novca iz Zbelave, 3. st., 2567 komada, Zbelava, GMV 55664

U srpnju 1994. godine, u Zbelavi prilikom iskopa,  Stjepan Modrić je na svom zemljištu pronašao ostavu novca od 2567 komada posrebrnog novca, antoniana 3. stoljeća poslije Krista. Riječ je o tipu novca koje je u upotrebu uveo 215. g. car Antonin, zvan Karakala, a koji je po njemu dobio naziv antoninan. To je bio dvostruki denar kojem je kvaliteta srebra opadala.
Početna težina mu je bila 5,11 grama, a 247 g. mu je pala na 3,84 grama. Udio srebra se pod Galijenom još više gubi tako da je ostala tek tanka presvlaka srebra na bakrenom novcu. U nalazu su novci Galijena (17), njegove supruge Salonine (4), Klaudija II (17), Aurelijana (1370), njegove supruge Severine (40), Tacita (234), Florijana (106), Proba (521), a 258 komada zbog velikog stupnja oštećenosti i slijepljenosti nije bilo moguće pročitati. Cjelokupni nalaz čuva se u Numizmatičkoj zbirci Gradskog muzeja Varaždin. Bio je to prvi skupni nalaz u Numizmatičkoj zbirci Gradskog muzeja Varaždin, koji je otkriven za vrijeme kada je glavna muzejska arheolginja bila Marina Šimek, ističe muzejska savjetnica Spomenka Težak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.