GMV: virtualno izložba Sportske minute, a otvoren za razgled utorkom i petkom

gmv

Izložbeni postavi Gradskog muzeja Varaždin nakon nekoliko tjedana ponovno su otvoreni za razgled, ali pod još uvijek ograničenim uvjetima. U proteklom razdoblju komunikacija Muzeja s publikom održavala se u virtualnom prostoru, a s obzirom na dobra iskustva i interes online posjetitelja, takva praksa se nastavlja, pa će se na web i Facebook stranicama GMV-a i nadalje „priređivati“ izložbe i objavljivati sadržaji vezani uz muzejski fundus.

Novi ciklus nazvan je GMV virtualno, a prva u nizu je izložba pod nazivom Sportske minute, s 18 predmeta vezanih uz povijest varaždinskog sporta. Izlošci su većinom iz prve polovice 20. stoljeća i predstavljaju varaždinske olimpijce, pojedince, klubove i sportove iz toga razdoblja. Temu je obradio Jasmin Medved, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a.

Objava počinje na Facebooku od subote, 9. svibnja ove godine, s dnevnim predstavljanjem 1-2 obrađena predmeta. 

O izložbi SPORTSKE MINUTE Predmete koji govore o razvoju varaždinskih sportova godinama su skupljali varaždinski sportski djelatnici i entuzijasti. Godine 1979., inicijativom Saveza za fizičku kulturu Zajednice Varaždin, oko 600 različitih predmeta bilo je izloženo u zgradi nekadašnje gradske gombaone, pod 

nazivom Stalna zbirka fizičke kulture i sporta. Godine 1993. gradu Varaždinu darovao je vrijedne predmete poznati sportski djelatnik Artur Takač. Ti predmeti, kao i predmeti iz gradske gombaone, od 2005. godine nalaze se u pohrani u Povijesnom odjelu Gradskog muzeja Varaždin te su registrirani kao kulturno dobro.

Prijelazni pehar prvaku Banske Hrvatske u hokeju na ledu, sezona 1940./41., GMV 1250/2005 Od tada se počelo ozbiljnije razmišljati o osnivanju posebnog Muzeja sporta u Varaždinu, pa su na poziv GMV-a pojedine varaždinske obitelji (Ožeg, Vukotić, Matković, Vučetić, Hižak, Stolnik, Morandini-Plovanić, Skuhala i druge) donirale brojne i raznovrsne „sportske“ predmete i dokumente iz svojih obiteljskih ostavština, a očekujemo da će se vrijedne donacije i nastaviti. Nadamo se da će u budućnosti GMV organizirati izložbu o povijesti varaždinskog sporta, koja

bi s vremenom trebala prerasti u stalni postav, a do tada započinjemo s objavljivanjem 18 predmeta iz zbirki GMV-a, kojima smo samo „zagrebli“ u bogatu povijest varaždinskog sporta. 

Artur Takač s peharom

Posjetite nas i „na licu mjesta“!!

Izložbeni postavi GMV-a otvoreni su: utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

 Gradski muzej Varaždin

Šetalište J. J. Strossmayera 3, tel. 042 658 754, 658 750,Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.gmv.hr, www.facebook.com/GMvarazdin

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.