Nakon dugo iščekivane kave zašto ne i posjet GMV-u ove nedjelje besplatno fizički ili barem virtualno

kava sa streljačkom metom

Nakon krize koronavirusa i epidemioloških mjera te dugo iščekivane mogučnosti za ponovno druženje uz kavu, zašto ne biste odabrali i izlet u stari barokni grad Varaždin i posjet Gradskom muzeju gdje je ove nedjelje, 17. svibnja, ulaz u muzejske prostore besplatan, a ako niste u prilici neka to bude barem virtualno.

Uz razgled muzeja ponovno je moguće popiti kavu na najljepšem gradskom trgu - Kapucinskom, odakle se pogled pruža na pročelja palače Sermage i stare kovačnice te prekrasne vizure nekadašnjeg Wasserburga - varaždinske tvrđe ili Staroga grada u kojemu je od 1925. godine uređen muzej. Trenutačno su za razgled uređena četiri stalna postava, od kojih su Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela u Starome gradu i Entomološkoga odjela „Svijet kukaca“ u palači Herzer kontinuirano otvoreni za javnost. U sklopu Galerije starih i novih majstora nalazi se Stalni postav starih majstora te stalni postav Hrvatski majstori 20. stoljeća, koji se izmjenjuju na katu palače Sermage, ali se i povremeno zatvaraju zbog održavanja dijela izložbene djelatnosti Muzeja u tome prostoru.

Uz  Međunarodni dan muzeja 2020. , koji se slavi 18. svibnja, ove godine GMV poziva svoju publiku i posjetitelje da dođu i uživaju u razgledu muzejskih postava „na licu mjesta“ ili virtualno, ali dan ranije, u nedjelju, jer ove godine Dan muzeja pada na  ponedjeljak, kada su svi muzeji u svijetu zatvoreni .

Izložbeni postavi Gradskog muzeja Varaždin ponovno su otvoreni za razgled od 29. travnja ove godine, i to prema redovitom rasporedu (utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati; ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno), ali uz određena ograničenja i propisane mjere opreza.Tijekom razdoblja kad su izložbeni postavi zbog proglašene epidemije koronavirusa bili zatvoreni, Muzej je komunikaciju s publikom održavao u virtualnom prostoru, objavljujući izložbe i ostale sadržaje vezane uz muzejski fundus. S obzirom na pozitivna iskustva i interes online posjetitelja, takva praksa se nastavlja, pa posjetitelji mogu muzejske sadržaje, osim „na licu mjesta“, i nadalje posjećivati i na web i Facebook stranicama GMV-a.  

Program uz Međunarodni dan muzeja „Na licu mjesta

 - nedjelja, 17. svibnja od 9 do 13 sati - besplatni razgled izložbenih postava

STARI GRAD: Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela

PALAČA HERZER: Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca

 

 

GMV virtualno :

www.gmv.hr / www.facebook.com/GMvarazdin 

Izložba/katalog Dati volju za nevolju

Izbor predmeta iz fundusa GMV-a kojima se ilustrira tema o tome kako su se Varaždinci u prošlosti nosili s kriznim situacijama, borili se s epidemijama i liječili od različitih bolesti.

Autorica: Jelena Rančić, kustosica na Kulturno-povijesnom odjelu GMV-a.  

Izložba NAJ u Gradskome muzeju Varaždin 

Izbor s istoimene izložbe grupe autora iz 2009. godine s predmetima koji su u odabrani po načelu predmetka „naj“, odnosno oni koji su fundusu GMV-a najmanji, najstariji, „najstrašniji“ itd.  

Izbor: Spomenka Težak, muzejska savjetnica na Povijesnom odjelu GMV-a.  

 Izložba Sportske minute 

Izbor predmeta iz fundusa GMV-a kojima se ilustrira dio povijesti varaždinskog sporta, uglavnom iz prve polovice 20. stoljeća, s varaždinskim olimpijcima, pojedincima, klubovima i zastupljenim sportovima u tome razdoblju.  

Autor: Jasmin Medved, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a.   

#Zezancija u slici

Suradnja sa školama; reinterpretacija slika iz fundusa Galerije GMV-a.  

Koordinacija: Elizabeta Igrec, viša kustosica u GMV-u.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.