MMČ: Uz Međunarodni dan muzeja poziva na dva virtualna događanja

međunarodni dan muzeja

Ovogodišnja predložena tema od strane ICOM-a za Međunarodni dan muzeja su manifestacije na temu: „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“. Time se potiče promicanje razumijevanja i uvažavanja različitosti kao i socijalni senzibilitet i inkluzivno ponašanje. To su u praksi projekti prilagođeni najrazličitijim korisnicima s obzirom na dob, razinu edukacije te na druge posebnosti koje ih određuju. Njihov je broj u porastu, a radi se prije svega o inkluzivnim projektima prilagođenim osobama s invaliditetom, od kojih svaka skupina traži poseban pristup.

Ove godine Muzej Međimurja će na Međunarodni dan muzeja ponuditi svojoj publici dva virtualna projekta: 

Muzej za pogled 2020. / Virtualna izložba kao stvaralački poticaj

 U Muzeju Međimurja već treću godinu za redom provodi se projekt „Muzej za Pogled“ namijenjen djeci s poremećajima u autističnom spektru iz Udruge Pogled. Ova preporučena tema za nas nije novost, već još jedna prilika da javnosti pokažemo rezultate našeg rada u smjeru uključivanja osjetljivih skupina u naš muzejski edukativni proces. Odabrana građa iz muzejskog fundusa prilagođena je i interpretirana sukladno specifičnoj ciljanoj skupini. Takav projekt zahtijeva i specijalističku stručnu pomoć, koju smo također osigurali i uključili kliničku psihologinju od samog razvoja ideje i razvoja metoda do provedbe projekta. Projekt je inicirala muzejska savjetnica Erika Nađ-Jerković, a autorski je koncipiran i realiziran u suradnji s mr.sc. Jelenom Klinčević, kliničkom psihologinjom iz Psihologijskog centara u Čakovcu i udrugom POGLED. 

Kroz izložbu fotografija stručnog oka Marka Vučenika biti će prezentiran proces rada s djecom na zadane teme: "Miran kao kip", "Lijep kao slika".

 Mali školski kustosi / Virtualna izložba "Gardinčevo pralo"

Zbog koronavirusa Muzej Međimurja Čakovec morao je odgoditi već pripremljenu manifestaciju Mali školski kustosi, koja se tradicionalno održavala u prigodi Međunarodnog dana muzeja - 18. svibnja. Riječ je o originalnoj manifestaciji, jedinstvenoj u Hrvatskoj, koju su prije desetak godina osmislili djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec sa svrhom jačanja svijesti prema baštini i odgovornosti prema starim predmetima. Kako je u svakom društvu najvažnije tu svijest pobuditi i ojačati kod najmlađih, muzealci su se kroz spomenutu manifestaciju ciljano okrenuli upravo toj populaciji. Cilj manifestacije je da djeca u svojim kućama ili dvorištima pronađu neki stari predmet, da s roditeljima i ostalim ukućanima saznaju o njemu što više činjenica, da ga potom dodatno „izbruse“ sa svojim školskim mentorima i u konačnici javno prezentiraju pred okupljenom publikom.

Ove godine neće biti održani na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, nego na jesen, u mjesecu studenome. Međutim, Muzej Međimurja Čakovec će ipak na neki način obilježiti Male školske kustose na Međunarodni dan muzeja - virtualnom izložbom s prikazom rekonstrukcije starog običaja pranja rublja na potoku Trnavi. Taj događaj potekao je upravo od Malih školskih kustosa i istraživanja djece o Gardinevečkom pralu koje je potaklo čitavu zajednicu da takav jedan događaj rekonstruira i obilježi spomen pločom. 

Kroz izložbu fotografija Darija Horvata prikazat ćemo rekonstrukciju čitavog događaja.Projekt je osmislio i provodi Zlatko Bacinger.

Spomenute virtualne izložbe postavit ćemo na muzejsku mrežnu stranicu www.mmc.hr i društvene mreže 18. i 19. svibnja, najavila je Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica i ravnateljica Muzeja Međimurja. Čakovec

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.