Mr. sc. Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin o korona krizi i radu Muzeja u novom normalnom

MESEK

Koliko je kultura važna za život čovjeka spoznali smo tek sada kad je se nakon gotovo dvomjesečne pauze život pomalo vraća sada ipak u neku novu normalu. Mr. sc. Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin za portal Hia govori o korona krizi i novom normalnom vezano uz instituciju na čijem je čelu. 

- I tijekom korona krize Gradski muzej u Varaždinu nije prestao s radom, iako je bio neko vrijeme utihnuo za žamor publike, muzej se uključio s nizom virtualnih objava i ostao povezan sa svojom publikom, kako je to funkcioniralo iznutra? 

- Gradski muzej Varaždin vrlo brzo i ekspeditivno se prilagodio novim uvjetima rada, prateći sve upute Stožera u vezi obaveznih mjera sprečavanja širenja zaraze. Srećom, danas je gotovo svatko povezan sa cijelim svijetom putem suvremenih tehnologija, pa smo naravno taj kanal iskoristili da našoj publici budemo dostupni i to ne da smo samo online stavili neke već prije postavljene izložbe, već su se u vrlo kratkom roku pripremile i nove, poput izložbe “Dati volju za nevolju”koja prezentira predmete iz fundusa koji se odnose na to kako su se Varaždinci nosili sa kriznim situacijama kroz prošlost (zaraze, požari, ratovi,..). Osim toga naši stručni djelatnici iskoristili su ovu situaciju da se malo više posvete poslovima digitalizacije, inventarizacije još uvijek neobrađenih predmeta u fundusu.

- Kako se radilo i što te kakvi su bili odjeci i odazivi na takav rad? 

- Kako bi izbjegli suvišne kontakte i rizike zaraze kustosi su većinom radili od kuće budući su preko računala povezani sa podatkovnom bazom fundusa.

Izložbe koje smo pripremili su bile vrlo dobro prihvaćene, a da ne ostane na samohvali citirati ću povjesničarku umjetnosti Ivu Kerbler koja je u Nacionalu napisala:”Jedini i izdvojeni primjer našeg muzeja koji je doskočio pandemiji i u vremenu izolacije ostao pribrana duha i motivacije za izložbe jest Gradski muzej Varaždin sa svojom iznimno aktualnom izložbom “Dati volju za nevolju”….”No ova je izložba mnogo više od toga, ona pokazuje kako ljubav i motivacija za struku kojom se bavimo-uz očito dobre i produktivne ideje djelatnika muzeja- može i u doba pandemije i izolacije pokrenuti odlične projekte koji imaju i muzeološko-znanstveni karakter, a nisu dosadni i/ili pretenciozni”

- Što planirate u tzv. novom normalnom i kako se danas može posjetiti muzej?

-Još uvijek rad nije potpuno “normaliziran” niti će neko vrijeme biti. Vrata posjetiteljima smo ponovo otvorili za naše postave, neke već prije pripremljene izložbe smo već postavili, poput Nemanje Cvijanovića, no cijela situacija je još uvijek velika nepoznanica u kojoj moramo brzo reagirati i prilagođavati se novim uvjetima.

- Muzej je za posjetu otvoren po uhodanom radnom vremenu ( utorak- petak od 10-17 sati, subota I nedjelja od 10-13 sati) 

- Kada očekujete prve grupe i koji će biti režim ulaska u muzej?

Mislim da ćemo na veće, organizirane grupe još pričekati, što nam stvara problem, budući je upravo ovo razdblje tradicionalno vrijeme najveće organizirane posjete, bez čega ostajemo bez značajnih vlastitih sredstava kojima financiramo program.

 I sada je muzej otvoren za grupe do 5 osoba, a prema uputama Stožera i prostornim kapacitetima naših izložbenih prostora točno smo izačunali za svaki prostor koliko se istovremeno posjetitelja može tamo nalaziti. I naravno, uz pridržavanje svih ostalih higijenskih mjera. 

- Nastavljate li i s drugim aktivnostima, izložbama, predavanjima i kojima?

Kako sam već napomenuo sva djelatnost je velika neizvjesnost, vezano uz izostanak vlastitih prihoda kojoma smo projekte realizirali. Od nekih projekata, poput novopokrenutog Festivala vatre, smo za ovu godinu odustali, neke smo odgodili, a neke ćemo prebaciti u virtualni medij. Fokusiramo se na programe koje nam je za ovu godinu podržalo i Ministarstvo kulture RH, nastavljamo sa prezentiranjem fundusa kroz tematske cjeline na mrežnim stranicama, vrlo vjeojatno ćemi  vrlo popularna predavanja u sklopu Srijede u muzeju ponovo pokrenuti i to na otvorenom prostoru, slijedi izložba Darwina Butkovića, a najzahtjevniji projekt za ovu godinu je izložba posvećena nalazu kostura ledenodobnog vunastog nosoroga, koja se priprema već par godina. Ona je i financijski i tehnički iznimno zahtjevna, te smo bili  u dvojbi da ju odgodimo za “bolja vremena”, no ipak smo odlučili da idemo u to, pa “ko živ-ko mrtav”

- Što biste poručili publici i posjetiteljima?

Mislim da se u ovakva mučna vremena pokazalo koliko je kultura esencijalna i da nije nikakav parazit. Vjerojatno bi mnogi već poludjeli da nisu na raspolaganju imali dobar film, dobru glazbu, dobru knjigu, pa i dobre izložbe. Kultura je stvar duha i ona je zdravlje čovječanstva, pa koliko brinemo o fizičkom preživljavanju, ne bi trebali zapostaviti i preživljavanje duha i kulture. To je i stalna misija muzeja koji je u 95 godina postojanja preživio mnoge katastrofe i nedaće, a prvenstveno zahvaljujući varaždincima kojima je kultura zapisana u genetski kod.

Mi smo tu, vrata su ponovo otvorena. Čekamo vas.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.