GMV u Školi na trećem tijekom trajanja epidemioloških mjera

gmv

ijekom trajanja proglašene epidemije koronavirusa, čije posljedice su se odrazile na cjelokupnu društvenu djelatnost, vrlo brzo su se pronašla rješenja za njezin nastavak u nekim drugim oblicima. Muzejska djelatnost, kao i mnoge druge pa tako i obrazovna, preselila se uglavnom u virtualni prostor. Gradski muzej Varaždin kontakt s publikom održavao je na svojim web i Facebook stranicama (a ta praksa je i nastavljena), objavljujući posebno pripremljene izložbe i ostale priloge vezane ponajviše uz bogat fundus kojim raspolaže.  

U tom razdoblju ostvarena je i suradnja s Hrvatskom radiotelevizijom, koja je za učenike dnevno organizirala odvijanje nastave na daljinu u programu HTV-a „Škola na Trećem“. Do suradnje je došlo zahvaljujući Rosani Štrocinger, učiteljici na VI. osnovnoj školi Varaždin i članici mentorskog tima „Škole za život“ i „Škole na Trećem“ koja je, uz pomoć stručnjaka iz GMV-a, osmislila sadržaje, koncept i scenarij za nastavu namijenjenu učenicima 4. razreda osnovne škole. Pripremljene su tri teme, a s obzirom na to, kako smo doznali, da je program dnevno imao oko 100.000 gledatelja i oko 1000 zaprimljenih poruka i radova učenika, Gradski muzej Varaždin s iznimnim zadovoljstvom uključio se u ovaj jedinstveni edukacijski projekt, kojim mu je pružena i prilika da se široj javnosti predstavi na isto tako jedinstven način.  

NAJ U GRADSKOME MUZEJU VARAŽDIN

Emitirano u ponedjeljak, 20. 4. 2020., 11 – 12 sati i u repriznom terminu 17 – 18 sati.  

Izložba iz ciklusa Fizički zatvoreni, virtualno dostupni s izborom predmeta iz istoimene izložbe postavljene u GMV-u tijekom prosinca 2009. i siječnja 2010. godine. Predmete je odabrala Spomenka Težak, muzejska savjetnica u GMV-u.  

 IVAN KUKULJEVIĆ SAKCINSKI

Emitirano u četvrtak, 21. 5. 2020., 11 – 12 sati i u repriznom terminu 17 – 18 sati.  

Tema: povijesna borba za hrvatski jezik i uloga Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Tema je dijelom pripremljena i na temelju građe iz fundusa GMV-a koju je obradila Ljerka Šimunić, muzejska savjetnica u GMV-u.  

 SVIJET KUKACA  

Emitirano u četvrtak, 28. 5. 2020., 11 – 12 sati i u repriznom terminu 17 – 18 sati.  

U nastavnoj temi o kukcima predstavljen je i Stalni postav Entomološkog odjela GMV-a „Svijet kukaca“. Zanimljivosti o kukcima i varaždinskom „Svijetu kukaca“ kao gost u emisiji predstavio je dr. sc. Mišel Jelić, kustos u GMV-u.         

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.