Varaždinski akademski slikar i umjetnik performancea "velebnogenijalno" nastupio u MSU uz prethodnu virtualnu najavu - izložbu na fb

Varaždinski akademski slikar i umjetnik performancea "velebnogenijalno" nastupio u MSU uz prethodnu virtualnu najavu - izložbu na fb
Varaždinski akademski slikar i umjetnik performancea u subotu, 18. srpnja "velebnogenijalno" je nastupio  u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Taj varaždinski umjetnik već godinama izvodi performance koji ga ne samo izdvajaju iz mase njegovih tzv. prizemljenijih kolega već svojim promišljanjima, i nastupima ujedno i pomiče granice suvremene umjetnosti u RH. Najupečatljiviji dosadašnji njegovi nastupi svakako su bili ležanje u lijesu, skakanje s balkona gradske vijećnice u Varaždinu, hodanje rubom fontane...
Ovu predstavu Mesek je izveo u sklopu umjetničkih akcija i performansa koji su dio Ljetnog programa MSU-a. U MSU posjetitelji su desetak minuta zurili u praznu pozornicu, a zatim je predstava bila gotova. Ovim performansom Ivan Mesek se narugao kulturnoj publici te upozorio na činjenicu da je ljudima koji posjećuju kulturna događanja ponekad važnije na događanju vidjeti poznatu osobu i popiti kvalitetno vino nego pogledati predstavu ili izložbu. 
 
A s pandemijom COVID-19 to je, zbog izolacije i distance koja nam je nametnuta, postalo još aktualnije.Pravi performance Mesek je u skladu s epidemiološkim mjerama zapravo prezentirao virtualno, jer je plakat za događanje objavljivao je na facebooku te mu pridao velebnogenijalnost vještim korištenjem montaže.
Svoje plakate ukomponirao je ili uz najveće svjetske kulturne znamenitosti ili osobnosti, pa je tako plakatirao Keopsovu piramidu, Eiffelov toranj, Petu njujoršku aveniju, njegovu zastavu - plakat ostavio je prvi čovjek na mjesecu, podržao ga je i sam predsjednik Donald Trump, a njegov plakat se i jedini odupro crnoj rupi u svemiru...  U programu su osim Meseka, sudjelovali su i Tin Dožić, Dejan Gotić, mersiha messiha i Sonja Pregrad.
 

Godine 2004. postaje privremeni ravnatelj javne ustanove u kulturi "Galerijski centar Varaždin", a od 2005. do 2009. bavi se politikom kao zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina zadužen za društvene djelatnosti. Od 2010. do 2018. ravnatelj je javne ustanove u kulturi „Galerijski centar Varaždin", a od 2018. ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin. Od 2000. do 2010. predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin u svojstvu kojeg pokreće i organizira likovne projekte („Dani hrvatskog performansa", „Biennale modne fotografije", „Od A do B", „UTISAK-OTISAK", „Umjetnik u gradu",...) Pokretač, autor ili koautor je na nekoliko zapaženih i nagrađenih projekata („promo film „Čarobna škrinjica", projekt „Galerija na otvorenom"..) Sudjeluje na međunarodnim rezidencijalnim programima: 2005: SVA RE.PROJECTS, Strout, Engleska projekt „CROssoverUK" , 2011: ART IN GENERAL, New York, projekt „Eastern European Residency Exchange  EERE".

Aktivan je multimedijalni umjetnik koji se bavi slikarstvom, instalacijama, urbanim intervencijama, performansom, grafičkim dizajnom, fotografijom, eksperimentalnim filmom. Godine 2018. Muzej suvremene umjetnosti Zagreb izdao je monografiju „Ivan Mesek" koja obrađuje 25 godina umjetničkog rada autora na području performansa, urbanih intervencija, instalacija i umjetničkih akcija.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.