Muzej grada Zagreba: Potres u Zagrebu 1880. godine

Muzej grada Zagreba:  Potres u Zagrebu 1880. godine

Zbog nepredvidivih ali objektivnih okolnosti, promijenila se temu sljedećeg ciklusa tematskih vodstava u Muzeju grada Zagreba. Tako sljedećeg tjedna, od utorka do nedjelje (4. - 9. kolovoza) tema vodstava neće biti najavljena "Družba Isusova i školstvo u Hrvatskoj u 17. i 18. stoljeću", nego "Potres u Zagrebu 1880. godine".

Svi zainteresirani mogu se pridružiti u sljedećim terminima:

utorak – subota: u 11 i u 15 sati

nedjelja: u 10 i u 12:30 sati.

S obzirom na ograničen broj sudionika (maksimalno 10), obavezno je najaviti dolazak bar dan ranije e-mailom (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) ili telefonom (01/ 48 51 361, 01/48 51 362).

Tematska se vodstva ne naplaćuju, prisustvujete im uz kupljenu ulaznicu za stalni postav.

O temi:

Potres koji je u nedjelju zatresao Zagreb podsjetio nas je na razoran potres koji se u našem gradu dogodio 9. studenog 1880.

Prvi i najjači udar bio je u 7 sati, 33 minute i 50 sekundi, s epicentrom sjeveroistočno od Zagreba, između Kraljeva Vrha, Zeline i Kašine.
Taj je sudbonosni potresni udar od desetak sekundi ranio Zagreb, rušile su se kuće i drobili zidovi, pucale su obrambene kule i bedemi, padala su krovišta i urušavali stropovi, a prestravljeni Zagrepčani u panici su napuštali domove, da bi tada, spasivši gole živote, s tjeskobom i u potpunoj neizvjesnosti očekivali daljnji razvitak događaja. Iako je bilo teže i mnogo lakše ranjenih, smrtno su stradale samo dvije osobe.

Za neke objekte, koji su bili toliko oštećeni da ih ne bi imalo smisla popravljati, Komisija je predložila rušenje. Među teže pogođenim objektima bile su zagrebačke crkve, osobito katedrala.


Na Gornjem gradu stradale su crkve sv. Marka i sv. Katarine. U prvoj je pao svod i uništio orgulje, dok je u drugoj bilo znatno oštećeno zapadno pročelje i dva oltara. Južno je krilo bivšeg jezuitskog samostana moralo biti srušeno, Kamenita su vrata bila raspucana, a jake su se pukotine pojavile i na snažnim srednjovjekovnim kulama Gornjega grada, popovom tornju i Lotršćaku. U Zagrebu je potresom bila oštećena gotovo polovina svih postojećih zgrada.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.