Maestralni projekt GMV-a - izložba "ERIK/A - vunasti nosorog" otvara se 26. kolovoza u 19 sati u palači Herzer

gmv presica

Maestralni projekt GMV-a -i otvorenje arheološke izložbe ERIK/A – vunasti nosorog, jednog od najvećih projekata Gradskog muzeja Varaždin u proteklih nekoliko godina bit će u srijedu 26. kolovoza u palači Herzer.

Izložba obuhvaća multidisciplinarni prikaz jedinstvenog paleontološkog nalaza koji se prvi put predstavlja javnosti nakon dugotrajnih i zahtjevnih radova u svrhu trajne zaštite. Fosilni ostaci vunastog nosoroga pronađeni su 1982. godine na području Malog Segečaka, a njihova starost procjenjuje se na oko 20.000 godina. ERIK/A predstavlja najbolje sačuvani primjerak takve vrste na području Republike Hrvatske.

Izložba je značajna ne samo za grad Varaždin, nego i za cijelu ovu regiju, kao i za Hrvatsku. Ona pokazuje da Varaždin itekako ima arheoloških nalaza i znamenitosti koje se mogu pokazati. Kad se to napravi na jedan suvremeni muzejski način, možemo se zapravo vratiti u vrijeme od 20 tisuća godina unatrag i pokazati floru i faunu te način života životinja koje su se ovdje nalazile. Imamo i iskopine odnosno nalaze mamuta na području Motičnjaka i Lepoglave, prema tome tu se vidi da je i u tom davnom dobu ovdje postojala jedna kultura koja se sad prvi put predstavlja. Dobro je da je naš muzej dobio i prirodoslovni odjel, dakle uz ovu važnu kulturnu povijest i znamenitosti i uz sve druge odjele koje imamo, možemo pokazati i kulturu prirodoslovnosti rečeno je na predstavljanju projekta kojem su nazočili i gradonačelnik Ivan Čehok i autorica izložbe, kustosica na Arheološkom odjelu Gradskog muzeja Varaždin Lovorka Štimac-Dedić i Ivan Mesek, ravnatelj Muzeja.

Izložba se otvara 26. kolovoza 2020. godine i traje do 28. veljače 20 21. godine u Palači Herzer. Projekt je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Varaždina.

Tematska izložba Erik/a – vunasti nosorog predstavlja jedinstvenu muzejsku priču kojom se publici kroz prizmu multidisciplinarnosti nastoji prikazati jedan takav izniman paleontološki nalaz. Izložba prati nalaz vunastog nosoroga od njegova otkrića, potkrijepljenog audiovizualnim zapisima sudionika istraživanja, zatim kroz faze klasične i digitalne zaštite i obrade fosilnih ostataka, rekonstrukciju životinjskog i biljnog svijeta tijekom kasnog pleistocena u vidu 3D animacija s izlošcima materijalnih ostataka gornjopaleolitičkih lovaca te, na kraju, sa središnjim eksponatom kostura vunastog nosoroga popraćenog proširenom stvarnošću.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.