U Muzeju suvremene umjetnosti Jelena Bando otvara izložbu „Nice to meet you“

U Muzeju suvremene umjetnosti Jelena Bando otvara izložbu „Nice to meet you“

Zagrebačka suvremena umjetnica Jelena Bando u petak, 28. kolovoza, u Galeriji MSU u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvara svoju novu izložbu pod nazivom „Nice to meet you“.

Serija radova mlade umjetnice pokušaj je osvještavanja i prezentacije odnosa osobnih i tuđih emocija,  osjećaja prijateljske privrženosti te njihovih mogućih estetskih interpretacija. Naime, Bando u svojim radovima isprepliće prostor vlastitog rada i sferu privatnih odnosa koji su neodvojivi element njezine svakodnevice, a posebno važan element ove serije radova upravo je - intima.

Susreti i razgovori s prijateljima, koji su se odvijali u ateljeu u centru Zagreba, dodatno su probudili empatiju koja je pretočena u nova djela kojima se umjetnica povezala s emocionalnim stanjima svojih najbližih. U ovom ciklusu radova suptilno su problematizirana stanja izoliranosti i osamljenosti kao i  dominantan osjećaj samoće koji predstavlja ugodno i duboko iskustvo uranjanja u svoj vlastiti unutarnji svijet.

U ovoj seriji portretiram svoje prijatelje i ljude, koji su redoviti posjetitelji mog studijskog prostora, kroz moje viđenje njihovih emocionalnih stanja. Tijekom procesa slikanja povezujem se s tim emocionalnim stanjima, opažajući interakcije s njima kroz obostrane transformacije. Sa svakog portreta zatim izdvajam određeni apstraktni element ili detalj koji potom slikam uvećan na zasebnom platnu istih dimenzija. Apstraktni element otkriva skrivenu emociju koja predstavlja unutarnje stanje naslikanih protagonista. Seriju završavam svojim autoportretom, te detaljem odnosno svojom skrivenom emocijom“, ispričala je Jelena Bando o najnovijoj izložbi.

Na otvorenju izložbe „Nice to meet you“ bit će prezentirana i monografija serije radova.

Izložba će se održati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a ulaz posjetiteljima bit će dozvoljen uz nošenje zaštitnih maski i držanje propisane udaljenosti te uz prethodno mjerenje tjelesne temperature. Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati do 27. rujna.

O Jeleni Bando:

Jelena Bando se na suvremenoj likovnoj sceni pozicionirala prepoznatljivim umjetničkim izričajem - vještim balansiranjem između slikarskog i crtačkog umijeća. U umjetničkom radu ona uspješno izmiče nametnutim teorijskim pojmovima inzistirajući na autentičnosti te se upušta u igru reinterpretacije proživljenih iskustava. Rođena je u Zagrebu 1988. godine, a diplomirala 2012. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Matka Vekića. Studijski i rezidencijalno je boravila u Njemačkoj, Francuskoj i Hrvatskoj, a izlagala je na 18 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Švedskoj i Francuskoj te na 35 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, između ostalih i na 10. izložbi HT nagrada u Muzeju suvremene umjetnosti. Jelena je izabrana za predstavnicu Republike Hrvatske na World Art Tokyo 2020. Osvojila je dvije nagrade za crtanje i grafiku (Galerija SKC, Beograd; 15. bijenale crteža, Beograd) te je sudjelovala u nizu projekata oslikavanja zidnih murala. Godine 2013. pokrenula je projekt 36 Mountains koji se domaćoj i europskoj javnosti predstavio međunarodnom izložbom ilustratorskih radova u Zagrebu, Ljubljani, Parizu i Montpellieru.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.