GMV: Novi ciklus Srijede u Muzeju. nakon ljetne stanke, započinje 9. rujna u 19 sati izložbom akademske slikarice Ljerke Njerš

GMV: Novi ciklus Srijede u Muzeju. nakon ljetne stanke, započinje 9. rujna u 19 sati izložbom akademske slikarice Ljerke Njerš

GMV: Novi ciklus srijede u Muzeju Gradskog muzeja Varaždin, nakon ljetne stanke, započinje izložbom akademske slikarice Ljerke Njerš pod nazivom Hommage to Varaždin koja se otvara u Starom gradu 9. rujna u 19 sati. Izložba se organizira povodom 50. Varaždinskih baroknih večeri, a realizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.   

Autorica profesionalnog koncepta izložbe, muzejska savjetnica u GMV Ljerka Šimunić, napisala je o radu akademske umjetnice, kiparice, slikarice i keramičarke Ljerke Njerš i njenoj izložbi posvećenoj Varaždinu:  "Slikar izrazite kreativne vitalnosti diplomirao je 1960. godine u klasi Marine Tartaglia na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Uz svoj slikarski rad, stvorila je impresivno djelo u keramici, staklu, grafici i radovima nastalim kombinacijom upotrebe fotografije i računalnih tehnika, prepoznatljivih i valoriziranih u domovini i svijetu.

U radovima koji se odlikuju profesionalnošću i metodom postoji istančana osjetljivost u odabiru materijala i tehnika. Pri odabiru tema napustila je općeprihvaćene konvencije u hrvatskoj umjetnosti i odlučila se za slobodu koju možemo nazvati hvatanjem vječnosti trenutka ili trenutaka vječnosti . Upravo se to dogodilo tijekom pripreme ove izložbe; umjetnik je Varaždin i njegov muzej posvetio čitav ciklus djela, posebno stalni postav u Starom gradu. Prepoznala je tajni život varaždinske baštine i protumačila ga na svoj osobit i umjetnički način, a uznemirujuće iskustvo nedavnog zemljotresa u Zagrebu na šokantan način predstavlja grupom artefakata povezanih i uništenih razornom silom. "  Izložbu prati video film Stvaranje ljepote u suvremenim medijima autorice Ljerke Njerš za koji je glazbu skladao Matej Meštrović. 

O autorici Ljerki Njerš

Hrvatska slikarica, kiparica i keramičarka Ljerka Njerš, nakon završetka Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu, diplomirala je 1961. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Marina Tartaglie. Od tada djeluje kao profesionalna umjetnica čija biografija uključuje brojne samostalne i skupne izložbe u zemlji i inozemstvu, kao i sudjelovanje na međunarodnim stručnim skupovima, simpozijima i likovnim kolonijama. Usavršila je svoj rad na studijskim boravcima, među kojima je jedan od najznačajnijih bio njezin boravak u Portugalu 1987. godine, gdje je radila u tvornici kamena Santana u Lisabonu. Sljedeće godine bila je pozvana u poznatu portugalsku tvornicu porculana Vista alegre u alelhav, kao rezidencija umjetnice.

O autorici: Godine 1988. radila je u poznatom studiju The Curwen u Londonu (redatelj Stanley Jones), gdje se specijalizirala za litografiju. Tada je nastala litografija izabrana za prestižnu ljetnu izložbu Kraljevske akademije umjetnosti ( Kraljevska ljetna izložba ).  Od 1985. sudjeluje i na aukcijama suvremene keramike poznatih londonskih aukcijskih kuća Christie's i Bonhams.

Sudjelovala je u radu brojnih kolonija i radionica keramike, poput radionice u Plemenitašu u Sloveniji, te u brojnim kolonijama za pomoć dječjim domovima Paunovac (Gornje Prekrižje, Zagreb), ZILIK (Karlovac) i drugima. Svojim radom na aukcijama pomaže mnogim bolnicama, školama i ranjenicima iz Domovinskog rata. U Engleskoj sa sestrom Jadrankom Beresford-Peirse također sudjeluje u radu svog Međunarodnog fonda za hrvatske spomenike .Monografiju o keramici i slikarstvu Ljerke Njerš izdao je Grafički zavod Hrvatske 1990. likovni kritičar Josip Depol, a 2012. monografiju povjesničar umjetnosti dr. sc. Ivanka Reberski u izdanju ULUPUH-a. Ljerka Njerš dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, uključujući Nagradu grada Zagreba 1994. godine i posebnu nagradu u kategoriji keramike, stakla, porculana i terakote na međunarodnoj izložbi Umjetnost minijature u Majdanpeku u Srbiji 2010. godine. Također, za svoj doprinos kulturi Ljerka Njerš odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Članica je Vojnog i bolničkog reda sv. Lazara iz Jeruzalema. Osim slikarstvom i keramikom, Ljerka Njerš bavi se ilustracijom i opremom za knjige. Članica je HDLU-a i ULUPUH-a Zagreb, te Društva dizajnerskih obrtnika u Londonu. Živi i radi u Zagrebu. 

Napomena / provedba epidemioloških mjera na otvorenju izložbe:

Otvorenje izložbe bit će organizirano uz provedbu epidemioloških mjera. Ceremonija otvaranja održava se na otvorenom (u dvorištu Starog grada); zbog ograničenja broja osoba koje mogu istovremeno biti u izložbenom prostoru, nakon otvaranja publika će u turneju ući u malim skupinama; u zatvorenom izložbenom prostoru GMV-a obavezno je nositi zaštitne maske za lice. Potrebno je poštivanje drugih propisanih / preporučenih epidemioloških mjera.

Novinari i drugi službenici iz redakcija mogu biti u prostoru potrebnom za obavljanje svog novinarskog posla.

Zahvaljujemo svima na razumijevanju.  

 

LJERKA NJERŠ: Hommage u Varaždinu / Izložba povodom 50. Varaždinskih baroknih večeripovratakO MUZEJU


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.