MMČ: Međunarodni dan kulturne baštine i Dan europske baštine uz predavanje Kristijana Petrovića: „Nečastive - povijest vještica od antike do danas“

MMČ: Međunarodni dan kulturne baštine i Dan europske baštine uz predavanje Kristijana Petrovića: „Nečastive - povijest vještica od antike do danas“

U Muzeju Međimurja uz 23. rujna, na dan kada se obilježava Međunarodni dan kulturne baštine i Dan europske baštine na rasporedu je predavanje Kristijana Petrovića: „Nečastive - povijest vještica od antike do danas“. a održat će se u srijedu, 23. rujna s početkom u 19 sati u atriju staroga grada Zrinskih u Čakovcu. 

Svake godine, 23. rujna, obilježava se Međunarodni dan kulturne baštine i Dan europske baštine. S obzirom na to da se kultura u svojoj raznovrsnosti grana na bezbroj sadržaja i oblika te da se svi oni mogu predstaviti na isto tako bezbroj raznovrsnih načina, Muzej Međimurja Čakovec ove će godine spomenuti datum obilježiti na poseban i pomalo neuobičajen način - predavanjem o vješticama. Taj segment srednjovjekovne i ranonovovjekovne prošlosti malo je poznat, no riječ je o doista zanimljivoj i sveprisutnoj pojavi u našoj povijesti i folkloru, koja gotovo u ničemu nije zaobišla ni Međimurje. Najmanje dvije „coprnice“ spaljene su na ovom našem lijepom i romantičnom otočiću između Mure i Drave. 

To je s današnje točke gledišta svakako jedna od ružnijih strana međimurske povijesti, no kakva god bila mora se staviti pred oko javnosti. Za to se pobrinuo poznati varaždinski novinar, entuzijast i istraživač Kristijan Petrović, koji će u srijedu, 23. rujna u 19 sati, u Muzeju Međimurja Čakovec osvijetliti poprilično mutnu i zamračenu stranu povijesti kroz predavanje na temu „Nečastive – povijest vještica od antike do danas“. Kroz niz zanimljivih povijesnih pikanterija i anegdota, Petrović će vas oduševiti izvrsnim poznavanjem tog zastrašujućeg segmenta ljudske povijesti.  

Predavanje je besplatno, a zbog epidemioloških mjera broj posjetitelja je ograničen na sto.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.