Kratki dokumentarni film Arheološkog muzeja u Zagrebu „Broken Exhibition“

Kratki dokumentarni film Arheološkog muzeja u Zagrebu „Broken Exhibition“

Kratki dokumentarni film Arheološkog muzeja u Zagrebu „Broken Exhibition“ u režiji Simona Bogojevića Naratha i produkciji studija Neo Kenges posvećen je izložbi „Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti“ koja je postavljena prije potpunog zatvaranja zbog širenja pandemije Covid-19 u ožujku 2020 godine. Ujutro 22. ožujka grad Zagreb i okolicu pogodio je razoran potres u kojemu je gradski centar, uključujući i zgradu Arheološkog muzeja, pretrpio znatnu štetu. Stalni muzejski postavi morali su biti evakuirani, kao i izložba „Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti“ koja, iako u potpunosti postavljena, do sada nikada nije predstavljena publici u Zagrebu.

Kratki dokumentarni film „Broken exhibition“ o „polomljenoj“ izložbi „Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti“ autora Ivana Drnića, višeg kustosa Arheološkog muzeja u Zagrebu, je rezultat gotovo desetljeće dugog muzejskog, terenskog i znanstvenog rada. Planirana kao središnji izložbeni projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu u 2020. godini, trebala je predstaviti materijalnu i duhovnu kulturu stanovnika željeznodobnog naselja, smještenog na prostoru današnjeg grada Siska. Ovo je naselje, koje antički izvori spominju pod nazivom Segestika i Siscija, predstavljalo jedno od najvažnijih željeznodobnih centara na prostoru kontinentalne Hrvatske pa je, stoga, predstavljanje dosadašnjih istraživačkih rezultata široj javnosti trebao biti značajan kulturni događaj. Izložba je prvi puta javnosti trebala biti predstavljena 20. ožujka 2020. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu, no zbog pandemije izazvane novim koronavirusom njeno otvorenje je odgođeno. Autor izložbe, tehnička služba i ostali muzejski suradnici završne radove na izložbi obavili su u petak 20. ožujka u večernjim satima. Nažalost, uskoro je uslijedio novi, mnogo jači udarac! Ujutro 22. ožujka grad Zagreb i okolicu pogodio je razoran potres u kojemu je gradski centar, uključujući i zgradu Arheološkog muzeja, pretrpio znatnu štetu. Stalni muzejski postavi morali su biti evakuirani, kao i izložba „Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti“ koja, iako u potpunosti postavljena, nikada nije predstavljena publici u Zagrebu.

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu „Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti“ otvorena je 7. listopada, u Gradskom muzeju Sisak. Arheološki muzej u Zagrebu planira postaviti i publici predstaviti izložbu u prvoj polovici 2021. godine.

Film „Broken Exhibition“ premijerno je prikazan na online 6. Međunarodnom festivalu arheološkog filma u Splitu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.