GMV - Prvi svjetski rat, tema posljednje ovogodišnje Srijede u Muzeju

GMV - Prvi svjetski rat, tema posljednje ovogodišnje Srijede u Muzeju

 Posljednja ovogodišnja Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 25. studenog, posvećena je povijesnoj temi o Varaždinu u vrijeme Nezavisne države Hrvatske (1941. – 1945.). Predavanje  se održava u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin (Franjevački trg 10) od 19 sati, a pripremio ga je dr. sc. Vladimir Huzjan.

        Grad Varaždin je u vrijeme Drugoga svjetskog rata bio sjedište Velike župe Zagorje i u njemu je vlast Nezavisne Države Hrvatske nesmetano provodila svoje zakone od osnutka do kraja, 8. svibnja 1945. godine. Uz više desetaka fotografija na predavanju će se govoriti o zbivanjima koja su obilježila to vrijeme. Drugi svjetski rat prouzročio je mnoge događaje koji nisu istraženi, a razlog je mogla biti opterećenost historiografije ideologijom do sloma komunizma, koja je naglasak stavljala na politički prihvatljive teme. Zbog toga je varaždinska povijest 20. stoljeća ostala neujednačeno istražena. 

        Uz predavanje će se moći kupiti i knjiga „Varaždin u vrijeme Nezavisne države Hrvatske (1941. -1945.)“ autora dr. sc. Vladimira Huzjana.

        Suorganizatori programa su Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije. 

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, na predavanju može biti 30 posjetitelja. Za prisustvovanje je obvezna  ulaznica. Besplatna ulaznica može se podići na recepciji u palači Herzer u radno vrijeme GMV-a za posjetitelje: utorak – petak od 9 do 17 sati. Svima koji ne mogu pratiti predavanje u GMV-u to je omogućeno putem streaminga uživo na našem YouTube kanalu. Novinari i ostale službene osobe iz novinarskih redakcija mogu ući bez ulaznice.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.