Graditi i slikati grad

Graditi i slikati grad

 

Izložba slika zagrebačkog arhitekta i akademskog slikara Vinka Uhlika može se pogledati do 28.11.2020 u kući arhitekture "Oris" u Zagrebu. Predstavljene su 42 slike koje predstavljaju autorov opus od 60 godina slikarstva. Izložba u "Orisu" organizirana je  na poziv arhitekta Andrije Rusana   nakon promocije Uhlikove  monograafije  „Graditi i slikati grad“.

Vinko Uhlik godine1957. diplomirao je  slikarstvo u klasi profesora OTONA POSTRUŽNIKA na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine1958.prvi  put izlaže u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u grupi „Zagrebački krug“. Od 1959 do 1961 izlaže sa grupom „Staza“ i  „15  Mladih“ u Modernoj galeriji  u  Zagrebu te u Dioklecijanovoj palači u Splitu. Od 1958 godine redovno strudira arhitekturu koju diplomira 1965 godine ,na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu u klasi prof.  VLADIMIRA TURINE.

Dizajnira tipske montažne fasade ,ulaze u objekte ,tipske stanove  što se sve primjenjuje u izgradnji velikog broja četverokatnica i osmerokatnica u Zagrebu. Samostalno projektira  škole,dječje vrtiće, robnu kuću ( Zapruđe, Utrina, Trnsko, Borongaj, Velika Gorica, Jarun i drugdje). Likovno uređuje stručne časopise JUGOMONT, PREFABRIKATI ,List  Hrvatske matice iseljenika ,monografiju Brača i drugo. Od 1965 sve se intenzivnije bavi arhitekturom i urbanizmom na velikim gradskim  natječajima i projektima centra i  pojedinih  gradskih naselja. Sa suradnicima  radi i gradi ZAPRUĐE, UTRINU, SIGET  i SREDIŠĆE  u kojem i sada živi sa suprugom. Godine 1984. registriran je pri Organizaciji Ujedinjenih naroda  kao expert OUN iz područja urbanizma,arhitekture i pejsažne arhitekture -stupanj stručnosti P.5.(najviši profesionalni stupanj). Slika i izlaže na skupnim izložbama u Zagrebu ,Splitu,Hvaru,Bolu na Braču, Makarskoj,Tribunju iZlarinu. Grupno  i samostalno izlaže u   Londonu, Rimu, Bornemouthu ,Stuttgartu i Aalborgu (Danska  u sklopu  multikulturalne priredbe  Hrvatska i Danska godine 1997. ) Pretežno radi u tehnikama tempere, guacha i akvarela.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.