GMV na osmom Festivalu muzejskog filma i multimedije (MUVI) ,17. prosinca

GMV na osmom Festivalu muzejskog filma i multimedije (MUVI) ,17. prosinca

Gradski muzej Varaždin ove je godine slavio svoju 95. obljetnicu. Otvoren je 16. studenoga 1925. godine. Slijedom epidemioloških mjera zbog koronavirusa proslava je preselila u virtualno, kao i dobar dio aktivnosti, no ova će godina biti zapamćena i po nekoliko velikih projekata od kojih svakako treba spomenuti izložbu Erik/a vunasti nosorog, ali i niz zanimljivih izložbi i događanja. Ovom prigodom GMV se predstavlja na ovogodišnjem MUVI-ju, osmom po redu Festivalu muzejskog filma i multimedije, koji se u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra održava 17. prosinca, s četiri uratka sudjeluje i Gradski muzej Varaždin. U tematskoj cjelini promotivnih filmova bit će prikazan film s naglascima na izložbene postave GMV-a (trajanje 1'21“), u cjelini Izložbe, istraživanja film o (još uvijek aktualnoj izložbi u GMV-u) Zlatka Kopljara Tenebroso (trajanje 6'51“) te u cjelini EU projekti, muzeji i film videouratci Od alkemije do ljekarništva (trajanje 3'04“) i Koncert u Starom gradu (trajanje 4'22“). U sklopu festivala MUVI 08 ukupno će biti prikazana 34 filma nastala u (ko)produkcijama hrvatskih muzeja, raspodijeljena u sedam tematskih cjelina: 1. promotivni filmovi muzeja, 2. umjetnici, muzeji i film, 3. izložbe, istraživanja, 4. arheološki film, 5. otoci, muzeji i film, 6. EU projekti, muzeji i film i 7. mogućnosti...

Sastavni dio manifestacije je MUVI LAB, s predstavljanjem 11 inovativnih multimedijskih projekata (virtualne izložbe, 3D animacije, hologrami, interaktivni kiosci i aplikacije), koji je na rasporedu 18. prosinca.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije cjelokupni program održava se ove godine online, na Zoom platformi, gdje će se u sklopu programa o predstavljenim temama voditi i razgovori. Muzejski dokumentacijski centar pokrenuo je manifestaciju MUVI 2006. godine, sukladno sa suvremenim tehnologijama koje se sve više koriste i u muzeologiji, s ciljem okupljanja muzealca, voditelja zbirki filmske građe, novih medija i fototeka, kao i ostalih profesionalca koji se bave zaštitom audiovizualne građe, ali i publike kao korisnika muzejskih sadržaja, za razmjenu mišljenja, ideja i mogućih budućih zajedničkih projekata. Do sada je održano sedam MUVI-ja (2006., 2009., 2010., 2012., 2014., 2016. i 2018.), a od 2014. godine integralni dio manifestacije je MUVI LAB na kojem se predstavljaju multimedijski projekti.

Gradski muzej Varaždin posljednjih nekoliko godina svoje aktivnosti promovira i kroz nove medije, pa se dio programa, kao što su predavanja, otvorenja izložbi i ostali sadržaji vezani uz djelatnost Muzeja i fundus, predstavljaju i na YouTube kanalu (često i uživo, s mjesta događanja), što je osobito važno da bi se u ovim vremenima nedostupnosti muzejskih prostora „na licu mjesta“ zbog sveprisutne pošasti koronavirusa (i) na taj način održao doticaj s publikom.

Gradski muzej Varaždin

Šetalište J. J. Strossmayera 3, tel. 042 658 754, 658 750, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.gmv.hr www.facebook.com/GMVarazdin

Promotivni filmovi

GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN, 2018.

HR, produkcija: Gradski muzej Varaždin, Varaždin

KRATKI OPIS

Gradski muzej Varaždin sa svoja četiri stalna postava u Starom gradu, palači Sermage i palači Herzer mjesto je gdje posjetitelj može

naučiti nešto novo, doznati poneku zanimljivost, prošetati kroz povijest i ugodno i dobro „potrošiti“ svoje vrijeme.

https://www.youtube.com/channel/UCd2VUOoG0x1t3q1zrFLi_rQ

AUTOR Gradski muzej Varaždin

REŽIJA Gradski muzej Varaždin

SCENARIJ Gradski muzej Varaždin

FOTODOKUMENTACIJA Fototeka Gradskog muzeja Varaždin

MONTAŽA MARKUS studio

SNIMATELJ ZVUKA MARKUS studio

GLAZBA Luiza_D, Epic Cinematic Emotional, https://audiojungle.net/item/epic-cinematic/19527073

IZVORNI FORMAT H.264, mp4, HD

TRAJANJE 1'21''

kolorIzložbe, istraživanja

IZLOŽBA: ZLATKO KOPLJAR / "TENEBROSO", 2020.

HR, produkcija: Gradski muzej Varaždin, Varaždin

KRATKI OPIS

U sklopu Srijede u Muzeju u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin otvorena je izložba Zlatka Kopljara, jednoga od najznačajnijih hrvatskih multimedijskih umjetnika međunarodnog ugleda. Izložba je otvorena u Varaždinu nakon uspješno održane retrospektive u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Varaždinsko izdanje obuhvaća uži izbor Kopljarovih radova objedinjenih za tu prigodu prema konceptu kustosa, povjesničara umjetnosti Branka Franceschija pod naslovom Tenebroso / kritička retrospektiva.

Vodeći se zadanošću galerijskog prostora GMV-a, odabrani su radovi koji snažnim kontrastom svjetla i tame i/ili silovitom akcijom ističu dramatičnost umjetnikova svjetonazora i stvaralaštva. Naziv izložbe referenca je na istoimeno dramatično slikarstvo koje je obilježilo razdoblje baroka.

Na izložbi su predstavljeni svi mediji u kojima je Kopljar stvarao tijekom tri desetljeća svoga umjetničkog rada, od proširenog shvaćanja pojma slike preko performansa i instalacije do fotografije i videa.

https://www.youtube.com/watch?v=XsJAjrxkbCM

REŽIJA Vedran Hunjek, Silikon Studio d.o.o.

SCENARIST Vedran Hunjek, Silikon Studio d.o.o.

SNIMATELJ Vedran Hunjek, Silikon Studio d.o.o.

SNIMATELJ ZVUKA Vedran Hunjek, Silikon Studio d.o.o.

MONTAŽER Vedran Hunjek, Silikon Studio d.o.o.

GLAZBA "Dreamer" Hazy, soundcloud.com/hazy_music

TRAJANJE 6' 51''

IZVORNI FORMAT 16:9 (4k-UHD 3840 x2160 P 25 f/s)

ZVUK 48 kHz stereo

kolorEU projekti, muzeji i film

OD ALKEMIJE DO LJEKARNIŠTVA, 2019.

HR, produkcija: Gradski muzej Varaždin, Varaždin

KRATKI OPIS

Film donosi priču o razvoju ljekarništva i medicine u Varaždinu od alkemičara preko kirurga, brijača i kupalištaraca do dolaska uglednoga belgijskog liječnika Ivana Krstitelja Lalangua 1772. godine. Lalangue je u grad stigao na poticaj bečkog Dvora i u sklopu reformi zdravstva carice Marije Terezije radi unapređenja liječenja i prosvjećivanja puka o pitanjima porodiljstva, higijene i zaštite zdravlja.

REŽIJA Dražen Krešić

SCENARIJ Julia Klier

ISTRAŽIVAČICA / STRUČNA SAVJETNICA Ljerka Šimunić

KAMERA Damir Chytil

SNIMATELJ ZVUKA Damir Chytil

GLAZBA Petar Eldan

MONTAŽA Damir Chytil

TRAJANJE 3'04''

IZVORNI FORMAT 4 K video

ZVUK

kolor

KONCERT U STAROM GRADU, 2019.

HR, produkcija: Gradski muzej Varaždin, Varaždin

KRATKI OPIS

Film je snimljen u baroknom salonu s malim dvorskim orguljama stalnog postava Kulturno-povijesnog odjela. Uz koncert na pozitivu, na kojemu su se okupili grof Erdödy i njegovi gosti, „ispričana“ je priča o sporazumijevanju lepezama, što je bilo popularno u to vrijeme na europskim dvorovima i plemićkim dvorcima i palačama. „Govor lepezama“, koji se učio na podukama plesa i dobrog ponašanja, posebice su prihvatili mlađi predstavnici plemstva i građanstva pri koketiranju.

REŽIJA Dražen Krešić

SCENARIJ Julia Klier

ISTRAŽIVAČICA / STRUČNA SAVJETNICA Ljerka Šimunić

KAMERA Damir Chytil

SNIMATELJ ZVUKA Damir Chytil

GLAZBA Petar Eldan

MONTAŽA Damir Chytil

TRAJANJE 4'22''

IZVORNI FORMAT 4 K video

ZVUK

kolor

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.