Muzej Međimurja Čakovec nakladnik je neobičnog kalendara za 2021.

Muzej Međimurja Čakovec nakladnik je neobičnog kalendara za 2021.

Muzej Međimurja Čakovec nakladnik je neobičnog kalendara za 2021. Na njegovim stranicama nalaze se radovi djece iz Udruge za autizam Pogled, koji su nastali na ovogodišnjim likovnopsihološkim radionicama projekta Muzej za Pogled održanim tijekom mjeseca kolovoza.

Ovo ljeto treću godinu zaredom u stalnom postavu likovnih zbirki našega Muzeja održali smo tri radionice za različite uzraste djece u spektru autizma poštujući mjere zaštite od virusa Covid-19.

Ove godine djeca su razgledala stalnu izložbu sitne plastike na temu bika iz donacije dr.sc. Danijela Režeka a zatim su kombiniranom tehnikom radila rad na istu temu. Djeca su izuzetno dobro reagirala na ovu njima zahtjevnu temu i napravila zanimljive radove. Sudjelovalo je dvanaestero djece pa smo po završetku radionica imali isto toliko likovnih radova i rodila se ideja o kalendaru. U kalendaru se osim dječjih radova nalaze fotografije skulptura bikova čiji je autor Dušan Vugrinec. Fotograf nam je bez naknade ustupio svoje fotografije na čemu smo iznimno zahvalni. Kalendar, ujedno i publikaciju sa tekstovima o održanim radionicama ove je godine oblikovala mr.sc. Jelena Klinčević , klinička psihologinja i moderatorica muzejskih radionica.

Zbog situacije s epidemijom ove godine nismo u mogućnosti prirediti završnu izložbu u Muzeju, ali će djeca dobiti kalendare na kućne adrese za što se pobrinula Udruga Pogled koja je ove godine financirala tisak kalendara. Muzej će iduće godine napraviti virtualnu izložbu dječjih radova i postaviti je na svoje mrežne stranice kako bi i šira javnost mogla vidjeti što su djeca napravila. Kalendar je tiskan u maloj nakladi pa ga nije moguće nabaviti u Muzeju, osim ako se ne pronađe sponzor za dotisak, a ne sumnjamo da bi ga zbog optimalnog formata i privlačnog dizajna mnogi rado imali. (ENJ)

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.