Blaga GMV-a: Alegorija Starog i Novog zavjeta – Kanaanski grozd, 17. st.

Blaga GMV-a: Alegorija Starog i Novog zavjeta – Kanaanski grozd, 17. st.

Blaga Gradskog muzeja Varaždin (GMV-a): Alegorija Starog i Novog zavjeta – Kanaanski grozd, 17. st.
Dva snažna nosača uzdigla su divovski grozd obješen o motku koju pridržavaju ramenima (Kada stigoše u Dolinu Eškol, odrezaše ondje lozu s grozdom i ponesoše ga, udvoje, na motku...). Kanaanski grozd smatra se prefiguracijom Krista na križu, njegove patnje, prolivene krvi. Ovdje je prikazan Raspeti na križu među krupnim viticama vinove loze.

Grozd je simbol euharistijskog vina, po tome krvi Kristove. Na putovanju kroz pustinju, približivši se obećanoj zemlji, Kanaanu (Palestina), Mojsije šalje uhode koji, kao znak bogatstva i plodnosti kanaanske zemlje, donose na motki ovješen golem grozd. Kako se iz grožđa tiješti vino, tako iz Kristovih rana teče krv u kalež Crkve. Od dvaju nosača kanaanskog grozda, prvi nosač koji ne vidi grozd na motki iza svojih leđa simbol je Sinagoge ili židovskog naroda, koji nije uvidio istinu, tj. Krista, a drugi nosač, koji vidi što pred sobom na motki nosi, simbol je Crkve ili pokrštenih pogana koji su prihvatili Kristovu istinu.

Po drugom komentaru prvi nosač predstavljao bi proroke (koji prethode Kristu), a drugi nosač predstavlja apostole, koji ga slijede. Kanaanski grozd jest i prefiguracija nošenja križa. Dok je u kršćanskoj ikonografiji grozd simbol euharistijskog vina, po tome krvi Kristove, u svjetovnoj je umjetnosti grozd simbol boga vina Bakha i personifikacije jeseni i berbe.
Alegorija; nepoznati slikar, prema istoimenom bakrorezu Hieronimusa Wierixu; ulje na platnu; 112 x 74 cm; GMV KPO 452

Relikvijar s prizorom Bijega u Egipat, 18. st.
 
Relikvijar s prizorom Bijega u Egipat u medaljonu: u krajoliku oslikanom temperom na papiru aplicirani su likovi Marije s Djetetom u naručju koja jaše na magarcu i Josipa koji hoda uz njih sa štapom u ruci. Reljefno izvedena slika bijega u Egipat uokvirena je vezom cvijeća od zlatnih i srebrnih niti.
 
 
Relikvijar; Hrvatska; samostanski rad; pozlaćena i posrebrena žica, ukrućena svila i papir, aplikacija, pozlaćeni metalni lim, tempera na papiru; 19 x 16,5 cm, okvir: 22 x 20 cm; GMV KPO 430
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.