Maša Hrustek Sobočan: Ove godine Noć muzeja slavimo uz virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“

Maša Hrustek Sobočan: Ove godine Noć muzeja slavimo uz virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“

Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja najavila je program ovogodišnje Noći muzeja, 29. siječnja, a koja će na žalost biti virtualna. Iako je program otvorenja koji su pripremili u tom muzeju ove godine po značaju daleko iznad takve situacije i trebao je biti da je vrijeme normalno predstavljen uz veliko mnoštvo posjetitelja i zaljubljenika u međimursku kulturnu povijest, ove godine to će izostati, ali će se prigodna izložba moći razgledati uživo u manjim grupama u redovno radno vrijeme.

 

 FOTO: Stari Grad Zrinskih

Muzej Međimurja koji je smješten u Starome gradu Zrinskih bio je i još je najveće gradilište kad je riječ o obnovi starih utvrda u Hrvatskoj, pa je i ravnateljica imala mnoštvo zadataka vezanih uz koordinaciju u smislu nesmetanog odvijanja djelatnosti, dolazaka posjetitelja i radova. Zbog toga ne čudi da je ovogodišnja Noć Muzeja posvećena čakovečkom starom gradu koji je nekoć bio vlasništvo Zrinskih, te iznimno značajne hrvatske plemenitaške obitelji, o čemu kaže:

- Ove godine Noć muzeja slavimo uz virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“. Prema odluci Hrvatskog muzejskog društva kao glavnog organizatora manifestacije u Hrvatskoj, u 2021. godini 16. Noć muzeja održat će se kao  digitalna noć muzeja. Ova odluka uvjetovana je epidemiološkim uvjetima vezanim uz pandemiju virusa SARS CoV-2. Ovakav način održavanja manifestacije sukladan je funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize, u okolnostima kada se većina kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalnu kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja. Na ovogodišnjoj Noći muzeja omogućit ćemo muzejskoj publici da virtualno uživa u pripremljenim događanjima.

 

 FOTO: S jednog od otvorenja izložbi u Muzeju Međimurja

Muzej Međimurja Čakovec za ovogodišnju je manifestaciju pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“ https://www.facebook.com/muzejmedjimurja  U petak 29. siječnja, u 17 sati, na Facebook stranici Muzeja Međimurja Čakovec našoj ćemo publici prikazati video sa snimkama nastanka izložbe, raspored i detalje postava izložbe, prezentaciju IT opreme na izložbi te popratna objašnjenja kustosica izložbe u povodu virtualnog otvorenja -ističe ravnateljica te dodaje:

- Uz protekle božićne i novogodišnje blagdane naše vrijedne muzejske djelatnice aktivno su privodile kraju postavljanje izložbe na novouređenom 2. katu jugoistočnog krila palače Staroga grada. Izložba na temu poznate povijesne čakovečke obitelji Zrinski sada je postala i dio stalnoga postava Muzeja. Radovi oko uređenja prostora i postava izložbe sufinancirani su projektom „Living Castles“ iz Operativnog programa INTERREG V-A Slo-Hr 2014.-2020. u vrijednosti od 85 posto, dok je ostatak sufinanciran vlastitim sredstvima. Za potrebe izložbe izrađene su nove vitrine i postamenti, osmišljen je izložbeni koncept koji elaborira život obitelji Zrinski kroz političke i vojne teme te teme iz svakodnevnoga života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnoga stvaralaštva i slično. Za potrebe izložbe od Hrvatskoga povijesnog muzeja posuđeni su prekrasni primjerci hladnoga i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća, kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel, za što im se posebno zahvaljujemo. U sklopu izložbe dostupne su hologramske naočale i tableti s posebno osmišljenom aplikacijom pomoću koje posjetitelji mogu kreirati izgled čakovečkoga Starog grada prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća. Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom. Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, partnerom na projektu „Living Castles“. Osmišljena je i smartphone aplikacija koja omogućuje dodatne sadržaje o rodoslovlju obitelji Zrinski i njihovim biografijama. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove supruge grofice Sofije Löbl. Izradio ih je majstor krojač Ivan Debeljak iz HNK Varaždin. Na izložbi su radile kustosice Ana Šestak, Magdalena Vrbanec i Maša Hrustek Sobočan.

Ravnateljica Maša Hrustek Sobočan uz to napominje i da je bez obzira na virtualno otvorenje izložbe, u planu tijekom proljeća, kada situacija s koronavirusom prijeđe u status mirovanja, održati i realno otvorenje s uzvanicima i projektnim partnerima. Za Noć muzeja masovne posjete nisu moguće, no već od idućeg dana izložbu možete pogledati pojedinačno ili u manjem broju u radno vrijeme Muzeja (ponedjeljak – petak od 7 do 15 h; subota i nedjelja od 10 do 14 h), te zaključuje:

Dobrodošli u virtualni razgled programa Noći muzeja.

 

  1. NOĆ MUZEJA – DIGITALNA NOĆ MUZEJA

VIRTUALNO OTVORENJE IZLOŽBE „ZRINSKI I ČAKOVEČKI STARI GRAD“

Vrijeme događanja: 29. 1. 2021. u 17 sati

Mjesto događanja: virtualno - na mrežnim stranicama i društvenim mrežama MMČ (Facebook, Instagram, You Tube)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.