"Kuhanje je đir!¨- projekt kuharskih radionca za mlade na tragu nekadašnjeg domaćinstva

"Kuhanje je đir!¨- projekt kuharskih radionca za mlade na tragu nekadašnjeg domaćinstva

Salata od pilećih prsiju, kruške i manga, s dresingom od limete i jogurtom, pikantni pileći wok s basmati rižom, arancini od dimljenog rižota, zapečena Kentucky krilca, peciva sa sezamom, čokoladne i snježne puslica dio su jela besplatne radionice za srednjoškolce iz ciklusa Kuhanje je đir!. Organizirali su je u srijedu Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija za mlade od 15. do 18. godina sa splitskog područja uz potporu Grada Splita kako bi se srednjoškolcima, a posebice budućim studentima, približili načini kuhanja koje mogu kasnije i sami primjenjivati.

"Kako se radi o djeci srednjoškolske dobi koja će u bliskoj budućnosti zakoračiti u svijet odraslih, osnovni cilj ovog projekta je podučiti mlade pripremati cjelovite obroke za sebe i druge. Uče se  samostalno odabirati, kombinirati i kuhati namirnice pazeći na nutricionističke benefite. Dio će polaznika vjerojatno svoje obrazovanje nastaviti daleko od svog doma te ih kroz ovaj projekt želimo naučiti pripremati jednostavna i zdrava jela kako ne bi bili prisiljeni hraniti se fast foodom, te ih potaknuti da dalje razvijaju vještine i znanja usvojena na radionicama" – istaknula je Nives Delić, voditeljica projekta Kuhanje je đir!.

Riječ je o projektu koji se provodi dvije godine uz potporu lokalnih institucija, a u segmentima pokriva znanja i vještine nekadašnjeg školskog programa domaćinstvo. Kako ga vode profesionalni chefovi, često  se koriste popularne recepture iz svjetskih gastronomija, a naglasak je na mediteranskim zdravim namirnicama.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.