I GMV u Noći muzeja sa svojom publikom komunicirao na mrežama - vidi poveznice

GMV od oka skriveno

I GMV je u Noći muzeja sa svojom publikom komunicirao na mrežama. Gradski muzej Varaždin tradicionalno se uključio u manifestaciju Noć muzeja, koja se u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva održala u petak, 29. siječnja, i to ove godine zbog koronavirusa uglavnom u digitalnom obliku.http://www.gmv.hr/noc-muzeja-2021/galerija/index.htmhttp://www.gmv.hr/noc-muzeja-2021/galerija/index.htm Programi varaždinskoga muzeja mogli su se pratiti na mrežnim i Facebook stranicama, na kojima je premijerno bila predstavljena virtualna izložba donjeg rublja iz fundusa GMV-a pod nazivom Od pogleda skriveno,http://www.gmv.hr/ops/index.html zatim kostur vunastog nosoroga i ostali eksponati s izložbe Erik/a - vunasti nosorog u panormaskom prikazu https://www.facebook.com/514408858588268/videos/245351256891050 kao i virtualna šetnja Stalnim postavom Svijet kukaca http://www.gmv.hr/virtualne-setnje/kukci.html te kroz najstarija djela iz Stalnog postava starih majstora Galerije umjetnina GMV-a. https://www.facebook.com/events/847152369180651/

Također, na rasporedu su bila i dva programa na koja su se putem Zoom platforme uključivali posjetitelji uživo. Kustosica u GMV-u Jelena Rančić pripremila je virtualno vodstvo kroz Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela pod nazivom Svjetlost u noći,  predstavivši na primjerima izložaka iz fundusa kratku povijest rasvjete. U programu Pitajte kustosa muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak odgovarala je na pitanja posjetitelja vezana uz prošlost Varaždina i značajne Varaždince, između ostaloga o rimskim cestama, zgradi Žitnice na Starom gradu, katakombama, požarima, potresima, I. Belostencu, J. Križaniću itd.

Proteklih godina, kad se Noć muzeja održavala u muzejskim prostorima, Gradski muzej Varaždin redovito je bilježio iznimnu posjećenost, i to svaki put između 6000 i 7000 posjetitelja. Premda su zbog koronavirusa ove godine izložbeni postavi u većini hrvatskih muzeja, pa tako i u varaždinskome, bili zatvoreni, prema statističkim pokazateljima Gradskog muzeja Varaždin ove godine posjetitelje su zainteresirali i digitalni sadržaji. Tako je doseg online mrežnih i Facebook stranica GMV-a oko 15.130 posjeta, a doseg ukupnih posjeta sadržaja vezanih uz Digitalnu Noć muzeja u GMV-u u posljednjih desetak dana od objave oko 118.120.
Otkad se zbog koronavirusa velik dio društvenog djelovanja globalno preselio u virtualni prostor i Gradski muzej Varaždin svoje aktivnosti uvelike ostvaruje i na mrežnim i Facebook stranicama da bi održao komunikaciju s publikom te potaknuo i stvaranje buduće, osobito one koja pripada mlađoj generaciji. Ipak, bez obzira na sve pogodnosti virtualne stvarnosti, cjelovit doživljaj muzejskog izloška ostvaruje se "na licu mjesta" u muzejima, gdje se svi nadamo da će biti iduća Noć muzeja, s obiljem popratnih (digitalnih) sadržaja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.