Nakon godinu dana radova u Hrvatskom restauratorskom zavodu u MIO vraćena restaurirana vrijedna slika "Čuda sv. Franje Ksaverskog"

Nakon godinu dana radova u Hrvatskom restauratorskom zavodu u MIO vraćena restaurirana vrijedna slika "Čuda sv. Franje Ksaverskog"

Iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Muzej za umjetnost i obrt nakon cjelogodišnjih konzervatorsko – restauratorskih radova vraćena restaurirana vrijedna slika "Čuda sv. Franje Ksaverskog" s početka 18. st. iz fundusa MUO. Ulje na platnu dimenzija većih od 2 x 3 m stiglo je u nazočnosti dr.sc. Tajane Pleše, ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda, a dočekali su ju ravnatelj MUO Miroslav Gašparović i konzervatorice - restauratorice MUO Jasminka Podgorski i Ksenija Pintar.

Cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi u Hrvatskom restauratorskom zavodu trajali su godinu dana pod vodstvom konzervatorice-restauratorice Maše Štrok. Rezultatima konzervatorsko-restauratorskih istraživanja definirana je metodologija rada, a potom je slika konsolidirana te su uklonjeni ranije naneseni neprimjereni materijali te slojevi nataložene nečistoće. Izvedene su nužne rekonstrukcije u sloju oslika, a izvorno platno je nakon ravnanja podstavljeno novim te napeto na drveni podokvir sustavom opruga.

Na slici „Čuda sv. Franje Ksaverskog'', sv. Franjo prikazan je u isusovačkom habitu i roketi te sa štolom oko vrata, okružen mnoštvom koje traži njegovu pomoć: bolesni koji mole ozdravljenje, mladić kojega je svetac oživio i nekolicina znatiželjnika dio su prizora smještenog na stijene uz more nekog dalekog kraja.

Konzervatorsko- restauratorski radovi dio su dugogodišnje suradnje HRZ-a i MUO.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.