Otvorena izložba "Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj"

Otvorena izložba
Izjava Premijera nakon izložbe. PVRH
U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorenja je izložba "Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", kojom je predstavljena bogata baština našeg suvremenog stripa – jednog od najdemokratskijih medija, dostupnog svim generacijama i svim slojevima društva. Izložbu koja je postavljena već tri mjeseca razgledali sui i predsjednik Vlade RH Andrej Planković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a riječ je o izložbi koja povezuje autore stripa iz Francuske i Hrvatske. Izložba je dobila i popratnu monografiju.

Istraživši stvaralaštvo stripa u europskom i međunarodnom kontekstu, autorice izložbe Jasna Jakšić, Ivana Kancir i Irena Jukić Pranjić, predstavile su povijest i razvoj te tzv. devete umjetnosti s njezinim antologijskim autoricama i autorima od legendarnog Andrije Maurovića i popularnih novinskih crtača poput Otta Reisengera i Ice Voljevice, preko poznatih autora animiranih filmova Nedjeljka Dragića i Joška Marušića, glasovitih dizajnera poput Mihajla Arskovskog ili ilustratora poput Mirka Ilića do generacije video i multimedijskih umjetnika, te onih najmlađih koji danas vladaju najnovijim medijskim platformama.

Premijer Plenković je u izjavi nakon izložbe naglasio važnost domaćih umjetnika u povijesti stripa dodavši da ih je i sam u mladosti rado čitao. Rekao je da je Vladina odluka da kulturne institucije budu u otvorene i u vrijeme epidemije pridonijela i njihovom financijskom poslovanju. "Mislim da smo na taj način dali doprinos normalnijem životu unatoč okolnostima", rekao je dodavši da su u Europi muzeji i druge kulturne institucije bile ili su još uvijek zatvorene. Osvrnuo se i na druge aktualne teme, pa i one sa nabavkom cjepiva - pogledajte video.

Izvor: Ministarstvo kulture
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.