Muzej Međimurja Čakovec poziva na radionice izrade čipke na batiće

Muzej Međimurja Čakovec poziva na radionice izrade čipke na batiće

U sklopu projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“ od 12. do 17. travnja 2021. godine održat će se drugi ciklus demonstracijskih radionica vezanih uz lokalna umijeća, tj. „Radionice izrade čipke na batiće“ pod vodstvom Nade Mance u Muzejsko-informativnom centru (MIC) Muzeja Međimurja Čakovec.

Nada Mance je uz Udrugu Svetomarska čipka jedna od nositeljica kulturnoga dobra „Tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije“. Rođena je 8. rujna 1948. u Maloj Subotici. U OŠ Sveta Marija radila je 39 godina. Godine 1995. slučajno je saznala da se u Svetoj Mariji i okolnim selima izrađivala čipka na batiće čija je namjena bila korištenje u narodnoj nošnji – međimurska poculica i pravokutne trake za oglavlja u bilogorskoj nošnji. Krenula je u istraživanje jer se o čipki u to vrijeme nije znalo gotovo ništa. Svoje je radove – replike čipke – izlagala na brojnim izložbama, vodila je radionice u Lepoglavi, Ozlju, Pagu, Ivanić Gradu, Knjižnici Čakovec, itd.

Radionice su teorijsko-praktične, a svaki polaznik mora sudjelovati na svih pet radionica kako bi izradio svoj vlastiti personalizirani suvenir koji će ponijeti kući.

Radionice su besplatne.

Prijave se primaju na e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Veselimo se susretu!

Na slici: Nada Mance pri izradi čipke

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.