U MUO-u otvorena velika međunarodna izložba "Rafael – na ishodištu mita"

U MUO-u otvorena velika međunarodna izložba "Rafael – na ishodištu mita"

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt danas je otvorio izložbu Rafael – na ishodištu mita nastalu u sklopu obilježavanja pet stoljeća od smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina (1483. – 1520.) koja je ostvarena u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie zahvaljujući Veleposlanstvu Italije u Zagrebu i Talijanskom institutu za kulturu.

Svečanom otvorenju izložbe nazočili su Nj. E. Pierfrancesco Sacco Veleposlanik Republike Italije, dr. sc. Jelena Pavičić-Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, izaslanica Ministrice kulture i medija RH dr.sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, predsjednica Zaklade Brescia Musei Francesca Bazoli, direktor Zaklade Brescia Musei Stefano Karadjev, te Roberta D'Adda, kustosica i koordinatorica sektora zbirki i istraživanja Zaklade Brescia muzeji.

Izložba je otvorena u povodu 500. godišnjice smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse Raffaella Sanzia iz Urbina i donosi jedinstveni uvid u utjecaj djela tog velikog talijanakog slikara i arhitekta.

Okupljene je na otvorenju uvodno pozdravio ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović koji je istaknuo kako je riječ o jednom izuzetnom projektu, velikoj i značajnoj izložbi koja je zbog COVID-a i potresa prebačena u ovu godinu, a kojom se Zagreb i Hrvatska pridružuju obilježavaju izuzetno važne godišnjice smrti jednog od najvećih umjetnika renesanse".

Veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco je istaknuo: „Naš zajednički "Projekt  Raffaello", čiju okosnicu čini sjajna izložba Zaklade Brescia Musei, nazvao bih prelijepim i znakovitim iz dva razloga.  S jedne strane, on nudi jedan od načina prevladavanja pandemijske krize koju proživljavamo - kroz umjetnost i kulturu. S druge strane, izložbom, zajedno  s Muzejom za umjetnost i obrt, želimo pokazati solidarnost s našim hrvatskim prijateljima i ponuditi ohrabrenje kako bi se Zagreb nakon prošlogodišnjih potresa uzdignuo još ljepši i još aktivniji na kulturnom planu“.

Na izložbi je predstavljeno više od sto originalnih grafika mnogih značajnih autora od 16. do 18. stoljeća nadahnutih remek djelima velikog renesansnoga slikara i graditelja, uz Leonarda da Vincija i Michelangela zasigurno najznačajnijeg predstavnika visoke renesanse. Raffaello Sanzio da Urbino potječe iz umjetničke obitelji gdje je od najranijeg djetinjstva imao prilike razvijati svoj iznimni talent da bi svoj puni zamah ostvario u Firenzi, kolijevki renesanse, potom i papinskom gradu Rimu gdje je, između ostalog, bio imenovan upraviteljem gradnje bazilike sv. Petra. Iako je živio samo 37 godina, Rafael je zasigurno jedan od najutjecajnijih umjetnika renesanse, kao i jedan od najvećih umjetnika čovječanstva.

Grafike, majolike i crteži inspirirani Rafaelovim djelima izloženi u Muzeju za umjetnost i obrt svjedoče o veličini i značaju njegova umjetničkog stvaralaštva. Usavršavanje  grafike od renesanse na ovamo bitno je doprinijelo širenju, njegovanju i održavanju Rafaelove svevremenske popularnosti. Zahvaljujući grafikama, poglavito u doba kada nije bilo fotografije niti muzeja, osiguran je prijenos rafaelovskog slikarskog izražaja i njegove neprekinute

petostoljetne slave koji je urodio mitom „o božanskom slikaru“ čija su djela bila uzor mnoštvu njegovih učenika i sljedbenika.

Izložba je popraćena nizom didaktičkih panela za bolje razumijevanje Rafaelovog značaja u povijesti umjetnosti. Uz izložbu su organizirana i besplatna stručna vodstva te kreativne radionice čiji raspored možete pronaći na www.muo.hr.

Zahvaljujući Talijanskom kulturnom institutu 9. 5. i 23. 5. 2021. putem live streaminga od 12 do 24 sata biti će prikazan film Raffaello - Il Principe delle arti 3D (2017.) – prva filmska ekranizacija života Rafaela Sanzija, od rođenja u Urbinu i obiteljskog okruženja te potom firentinskog i rimskog razdoblja kroz pregled i tumačenje 70 umjetničkih djela, od kojih više od 40 njih pripadaju velikom slikaru.

Izložba se može razgledati u Muzeju za umjetnos ti obrt do 6. lipnja 2021.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.