MMČ - otvorenje dijela novog muzejskog postava: „Zrinski i čakovečki Stari grad“

MMČ - otvorenje dijela novog muzejskog postava: „Zrinski i čakovečki Stari grad“

 Nakon virtualnog, koje je održano 31. siječnja ove godine, Muzej Međimurja Čakovec 23.4.2021. upriličio je i stvarno otvorenje dijela novog muzejskog postava: „Zrinski i čakovečki Stari grad“. Riječ je o izložbi koja slijedi najmodernije dosege u suvremenoj muzeologiji pa se Međimurje konačno može pohvaliti s postavom koji na dostojanstven način prikazuje povijest Zrinskih.

Inicijativa o uređenju novog postava nastala je partnerstvom MMČ-a u projektu „Living Castles – mreža „živih“ dvoraca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulrurnog nasljeđa“.

Radove na građevinskom preuređenju prostorija, infrastrukturnim radovima, montaži tehničkih uređaja i opremanju izložbe najvećim je dijelom (u iznosu od 85%) financirao Europski fond u okviru operativnog programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 20014.-2020. Projekt uključuje kulturne ustanove i razvojne agencije iz Republike Hrvatske i Republike Slovenije na čelu s vodećim partnerom – Međimurskim veleučilištem u Čakovcu. Ostali dio troškova snosio je i sam Muzej Međimurja Čakovec vlastitim sredstvima (u iznosu od 15%). Ukupan iznos utrošenih sredstava na projektu za Muzej Međimurja Čakovec je 168.000 eura.

Zbog epidemioloških mjera na svečanosti otvorenja sudjelovao je ograničen broj ljudi. Uvodni govor održala je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, a o samoj izložbi opširnije su izlagale autorice, kustosice Magdalena Vrbanec i Ana Šestak. Međimurski upan Matija Posavec pohvalio je sve sudionike u tom značajnom projektu te otvorio izložbu. Kulturni program s nekoliko tradicionalnih međimurskih popijevki pripremili su gosti: pjevačica Tamara Korunek i Marko Žerjav kao pratnja na gitari. Izveli su pjesme: "Ljuljanka Jelene" iz opere Nikola Šubić Zrinjski, Ivana pl. Zajca, "Vehni, vehni fijolica" i "Snočka sem senjala".

U prigodi postavljanja izložbe raspisan je i likovni istoimeni natječaj za dječje radove na temu Zrinskih i Staroga grada. Muzej je zaprimio čak 394 radova: crteža, slika, grafika, keramika i kombiniranih tehnika. Radovi su podijeljeni u tri zasebne skupine: vrtićku, osnovnoškolsku i srednjoškolsku. Muzejsko povjerenstvo odabralo je po tri ponajbolja rada iz svake kategorije. Nagrađeno je i tri rada izvan svake kategorije. Donosimo popis nagrađenih učenika:

Nagrade u kategoriji vrtića:
1. Izak Radek, vrtić Cipelica, PO Vjeverica
2. Julijana Katerina Branović, vrtić Cipelica, PO Zvjezdice
3. Jerko Perković, vrtić Cvrčak

Nagrade u kategoriji nižih razreda osnovne škole:
1. Hrvoje Levatić, OŠ Šenkovec
2. Lucija Golubić, I. OŠ Čakovec
3. Noa Varga, I. OŠ Čakovec

Nagrade u kategoriji viših razreda osnovne škole:
1. Eva Sršan, I. OŠ Čakovec
2. Hana Grabar, OŠ Ljudevit Gaj Mihovljan
3. Lucija Kozjak, III. OŠ Čakovec

Nagrade u kategoriji srednjih škola:
1. Ena Paska, Graditeljska škola Čakovec
2. Marija Pipinić, Graditeljska škola Čakovec
3. Hana Ribarić , Graditeljska škola Čakovec

Najnagrada cjelokupnog natječaja:
Samanta Dolec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

Nagrada za najbolji rad skupine:
Stari grad Čakovec, mozaik, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec
Autori: FLOJHAR MATEO, GRUDIĆ MARTINO, HATLAK MAGDALENA, HORVAT ELVIRA, LAJTMAN EVA MIKLIN MARIN, BISTROVIĆ SARA, BOGAR DAVID, BOGAR JASMINA, IGNAC ANAMARIJA, ŠARIĆ MATIJA, TOPČAGIĆ BISERA

Posebna nagrada u kategoriji Naj-Zmaj:
Žan Strbad, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

MMČ

Autor fotografija: Silvio Benč

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.