U četvrtak 15.srpnja u 21 sat Klub Europa media HNK u Varaždinu bit će održana samostalna izložba Golem Noe Geras i Armanda Gonzaleza Sosta

U četvrtak 15.srpnja u 21 sat Klub  Europa media HNK u Varaždinu bit će održana samostalna izložba Golem Noe Geras i Armanda Gonzaleza Sosta

U četvrtak 15.srpnja u 21 sat Klub Europa media HNK u Varaždinu bit će održana samostalna izložba Golem Noe Geras i Armanda Gonzaleza Sosta u sklopu projekta Varaždinskog HNK i Matice hrvatske Ogranak Varaždin uz Dane obilježavanja 80.obljetnice progona Židova u Varaždinu.

Izložba Golem Noe Geras i Armanda Gonzaleza Sosta interpretira tematike koje su u protekle dvije godine determinirale diskurs čovječanstva: izolacija, strah i smrt. Polazeći od osobnih iskustava u svojim su radovima teške, apstraktne pojmove preveli u emocionalno dostupniju formu. Neposredni kontakt s radovima omogućava publici da uroni u intimnu atmosferu košmara stanja i pronađe sebi razumljivu korelaciju. Strah od virusa koji donosi smrt zahtijevao je transformaciju svakodnevnog života. Nametnuta izolacija kao metoda suzbijanja širenja virusa uvjetovala je okretanje prema samima sebi i vlastitim mislima te usporila kakofonični svijet. Natjerala nas je da promislimo o solidarnosti, o zdravlju (kako fizičkom tako i mentalnom), o vremenu koje imamo i koristimo i koje neminovno vodi prema kraju – smrti. Noa Geras se bavi upravo aspektom tjeskobe i izolacije. Okrenuvši se svojoj nutrini ispituje metode automatskog crtanja kao mogućeg izlaza iz okova straha i nemogućnosti neposrednog kontakta s drugima. Crni, linijski crteži organski su proizašli iz njezinog prethodnog proučavanja japanske sumi kaligrafije. Stvarajući u vrijeme potpunog lockdown-a, nastale automatske crteže povezuje i transformira u svojevrstan dnevnik jednog perioda života. Transformativni aspekt tuge i osvještavanje protoka vremena centralna su tema rada Transcend Armanda Gonzaleza Sosta. Nakon tragične smrti prijatelja, Gonzalez Sosta u suradnji s glazbenikom Andresom Leonom stvara instalaciju u kojoj jednostavnim vizualizacijama proučava protok vremena i stvara meditativnu atmosferu pogodnu za kontemplaciju. Koristeći web stranicu kao primarnu izražajnu formu generira serije vizuala koji se tradicionalno vežu uz vrijeme te uvjetuje publiku da utječe na stranicu svakim svojim otvaranjem iste. Time razbija četvrti zid i omogućava neposredno sudjelovanje publike. Kako je riječ o procesualnom radu, on će se nastaviti graditi i razvijati sve dok je stranica aktivna. Upravo time Gonzalez Sosto osvještava cikličnost vremena i konceptualizira pretapanje jednog završetka u jedan novi početak.

Biografije umjetnika:

Noa Geras (Jeruzalem, 1996.) je 2014. u Zagrebu završila Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna (grafički smjer), nakon čega se upisuje na Akademiju likovnih umjetnosti (Odsjek za animirani film i nove medije). God. 2015./2016. pohađa studij slikarstva i kiparstva na Accademia di Belle Arti u Veneciji. Od 2016. studira kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje diplomira 2019. u klasi prof. Petra Barišića. Trenutačno pohađa Goldsmiths, Sveučilište u Londonu, studirajući Computational Arts. Od 2016. sudjeluje na likovnim kolonijama te skupnim izložbama, a samostalno se predstavila u Zagrebu (2019.) i Splitu (2020.). Dobitnica je Prve nagrade na 20. Međunarodnoj izložbi minijatura u Zaprešiću (2017.), Rektorove nagrade (2017./18.) i nagrade Akademijskog vijeća ALU najuspješnijim diplomantima (2018./2019.). Njene drvene skulpture Aurox (2017.) i Gnijezdo (2019.) postavljene su kao javna plastika u sklopu umjetničke kolonije Svijetle pruge u Bjelovaru. U Galeriji Antun Augustinčić i Salonu Galić je izlagala kiparski ansambl pod nazivom Go West kojim interpretira svoja filozofska i sociološka promišljanja.

Armando Gonzalez Sosto (San Jose, Kostarika) novomedijski je umjetnik s trenutnim prebivalištem u Londonu, koji se primarno bavi zvukom, slikom i programskim kodom. Svoju je umjetničku karijeru započeo kao gitarist i klavijaturist te se bavio glazbenom produkcijom. Surađivao je s glazbenicima iz čitavog svijeta, a njegova je glazba dio produkcijskih kuća Acacia Baileyana (NY) i NX Records (UK) Istražujući nove načine stvaranja i ekspresije u umjetnosti, započeo je s razvojem vlastitog softvera što mu je omogućilo daljnje razvijanje vizualnih aspekata umjetnosti upotrebom proceduralne i generativne grafike. Njegovi su radovi izlagani u Boston Conservatory, Berklee College of Music i mnogim performativnim prostorima u Kostarici. Trenutno završava diplomski studij na Računalnim umjetnostima pri Goldsmiths College Sveučilišta u Londonu. Relevantan dio njegove aktualne prakse je istraživanje interneta kao subjekta i forme umjetničkog izraza, a ne tek medija produkcije radova.

Umjetnici: Noa Geras i Armando Gonzalez Sosto/Andres Leon

Kustosica: Maja Pavlinić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.