Tjedan otvorenih vrata projekta LIVING CASTLES u Muzeju Međimurja Čakovec od 13. do 17. rujna 2021.

Tjedan otvorenih vrata projekta LIVING CASTLES u Muzeju Međimurja Čakovec  od 13. do 17. rujna 2021.

Tjedan otvorenih vrata projekta LIVING CASTLES u Muzeju Međimurja Čakovec  - od 13. do 17. rujna 2021.

Muzej Međimurja Čakovec sudionik je projekta LIVING CASTLES – Mreža “živih” dvoraca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnoga nasljeđa. Projekt je usmjeren na razvoj ponude sedam utvrda i dvoraca iz SZ Hrvatske i SI Slovenije i njihovo međusobno povezivanje s ciljem stvaranja zajedničke prekogranične turističke ponude. U projekt su uključeni Stari grad Čakovec, Stari grad Varaždin, Dvorac Oršić, Dvor Veliki Tabor, Celjska utvrda, Ptujski dvorac i Dvorac Rakičan.

U okviru projekta Muzej Međimurja Čakovec postavio je izložbu „Zrinski i čakovečki Stari grad“. Povodom skorog završetka projekta Muzej organizira Tjedan otvorenih vrata u kojem će posjetitelji moći besplatno razgledati izložbu „Zrinski i čakovečki Stari grad“ te isprobati aplikaciju „Arhitektura čakovečkoga Starog grada“ na tabletima i HoloLens naočalama koje koriste tehnologiju mješovite stvarnosti (HoloLens naočale namijenjene su korisnicima starijim od 13 godina). Također, u petak 17. rujna u stalnom postavu palače bit će promocija kataloga izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“ i aktivnosti Muzeja Međimurja Čakovec u okviru projekta LIVING CASTLES.

U Tjednu otvorenih vrata za djecu će biti organizirane radionice kaligrafije i mačevanja u organizaciji vitezova Reda Čuvara grada Zagreba. Na radionici kaligrafije polaznici će se upoznati s osnovama kaligrafije, njezinim razvojem kroz stoljeća sve do modernoga doba. Nakon upoznavanja s opremom za pisanje i uputa o korištenju pera, isprobat će ovu vještinu kroz vježbe pisanja. Polaznici će upoznati i uncijalno pismo, korišteno od 2. do. 9. stoljeća, idealno za početak učenja ove vještine. Na kraju će za uspomenu ispisati svoje ime na posebno dizajniranom papiru. Radionica je namijenjena učenicima osnovne i srednje škole (dobna skupina: od 8 do 18 godina). Održat će se i radionica mačevanja na kojoj će polaznici učiti o povijesti mačevanja, uporabi štitova, vidjeti pravu opremu (mačeve, dijelove oklopa i štit). Upoznat će osnovne naredbe za kretanje u formaciji te osnovne pokrete borbe mačem i štitom uz nadzor voditelja. Radionica je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole (dobna skupina: od 10 do 15 godina). U organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec održat će se edukativno-kreativna radionica „Legenda o Pozoju“ gdje će djeca izrađivati straničnik u obliku Pozoja. Radionica je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta (dobna skupina: od 5 do 10 godina)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.