Održana tematska šetnja središtem Zagreba - Laval walk

Održana tematska šetnja središtem Zagreba - Laval walk

U povodu obljetnice rođenja Lavala Nugenta Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Irske 3. studenoga 2021. organizirao je Laval walk – šetnju središtem Zagreba po znamenitim lokacijama vezanim uz obitelj Nugent.

Nakon pozdravnog govora Hrvoja Šimića, voditelja Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva, na početku šetnje sudionici su imali priliku saznati informacije o Lavalovoj kući u Opatičkoj 2 te priču o lancu iz bitke kod Trafalgara.

Slijedio je posjet parku Grič gdje su kolege iz Hrvatskog povijesnog muzeja prezentirali repliku zastave bana Jelačića koju je Albert Nugent, sin Lavala, nosio prilikom svečanog ustoličenja bana 1848. godine. Nakon parka Grič razgledana je zbirka kamenih spomenika u predvorju Arheološkog muzeja u Zagrebu gdje su sudionici šetnje saznali da je zbirku iskopao, sastavio i donio u Hrvatsku, točnije u jednu od prvih muzejskih institucija Museum Nugent, sam Laval nakon kupovine dvorca Trsat 1824. godine. Nakon zanimljive prezentacije informacija o tijeku iskopavanja i putovanja zbirke koja je u Narodni muzej stigla davne 1894. godine nakon otkupa, šetnja je završena dolaskom u Galeriju AMZ gdje se sudionicima šetnje putem snimljene video poruke obratio Thomas Byrne, državni tajnik za europske poslove Republike Irske, te su sve sudionike pozdravili ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić i Ruaidhri Dowling, veleposlanik Irske u Hrvatskoj.

Laval walk – šetnja središtem Zagreba po znamenitim lokacijama vezanim uz obitelj Nugent nastavak je uspješne suradnje Arheološkog muzeja u Zagrebu i Veleposlanstva Irske. U planu je daljnji razvoj Laval Walk šetnje kako bi ona postala turističkom ponudom grada Zagreba kojom će se kako našim sugrađanima tako i turistima približiti jednog od najpoznatijeg nepoznatog Irca u Hrvatskoj.

Laval Nugent, rođen 3. studenoga 1777. godine u Ballynacoru, porijeklom Irac iz okruga Westmeath, jedna je od najdinamičnijih figura burnog 19. stoljeća svjetske i hrvatske povijesne scene. Svojim vojnim uspjesima dospio je do čina feldmaršala i izabran je za pregovarača obitelji Habsburg s Napoleonom, bio je miljenik pape Pija VII nakon oslobađanja Rima od Murata, napuljskog kralja. Postao je vrhovni vojni zapovjednik kralja Ferdinanda iz dinastije Bourbon nakon njegovog povratka na napuljsko prijestolje. Tijekom boravka u Italiji ženi se za Giovannu Riario – Sforza, s kojom zbog rodbinskih veza s Frankopanima započinje svoju opčinjenost Hrvatskom.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.