Poslovanje GMV-a u 2021. godini unatoč drugačijim uvjetima uspješno

Poslovanje GMV-a u 2021. godini unatoč drugačijim uvjetima uspješno
 
Rekao je između ostaloga da je Grdski muzej Varaždin i tijekom 2021. godine, kao i ostale muzejske ustanove u Hrvatskoj i u svijetu, svoj rad prilagođavao još uvijek aktualnoj situaciji izazvanoj koronavirusom, nastojeći pritom maksimalno ostvarivati programske aktivnosti i komunikaciju s publikom, koja se, osim u virtualnom prostoru, održavala i u muzejskim prostorima.
Prema odluci Stožera civilne zaštite Varaždinske županije izložbeni prostori GMV-a bili su zatvoreni za posjetitelje od 7. 12. 2020. do 8. 2. 2021. godine; u tome razdoblju nisu se organizirala niti nikakva druga javna događanja.
Svoju javnu djelatnost Muzej je nastavio od 9. veljače 2021. godine, otkad su ponovno otvoreni za razgled stalni/povremeni izložbeni postavi, a organizirala su se i ostala programska događanja; svi sadržaji za korisnike/posjetitelje i nadalje su se održavali sukladno s propisanim/preporučenim epidemiološkim mjerama.
I u ovoj godini zabilježen je znatan pad broja posjetitelja u odnosu na razdoblje „prije korone“ jer su, osim smanjenih programskih aktivnosti GMV-a (npr. izostanak Srijede u Muzeju i dr.), izostali i brojniji organizirani posjeti grupa (školskih ekskurzija s područja cijele Hrvatske, kao i ostalih grupa posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva), odnosno realizirani su u znatno manjem opsegu, čime je iz tih izvora smanjen i vlastiti prihod GMV-a.
U takvim otežanim okolnostima, kojima su još uvijek obilježeni gotovo svi segmenti javnog života, Gradski muzej Varaždin ipak je uspio realizirati ili započeti brojne programske aktivnosti, a među njima su investicije, izložbe, kao i ostali sadržaji važni za zadržavanje njegova statusa kao značajne varaždinske ali i hrvatske javne ustanove u kulturi. 
Izbor iz realiziranih programskih aktivnosti GMV-a u 2021. godini:

Investicije uređenje stalnih postava
 
 

Sanacija podrumskog prostora u palači Sermage

Palača Sermage posljednju obnovu doživjela je 1981. godine povodom 800. obljetnice prvog spomena grada Varaždina. Kako je u proteklih 40 godina znatno narastao fundus Galerije umjetnina s područja širokog djelokruga umjetničkog djelovanja, javlja se potreba za novom prezentacijom, odnosno proširenu viziju muzejske prezentacije koja bi uslijedila funkcionalnom rekonstrukcijom u svrhu povećanja izložbenog prostora.
Vizija rekonstrukcije i obnove palače Sermage povezana je sa suvremenim muzejsko-izlagačkim standardima i objedinjavanjem varaždinskog likovnog života na jednom mjestu s ciljem inovativne prezentacije muzejsko-galerijskog fundusa, i to kroz stalni postav, koji bi činile izložbene cjeline u cikličkom izmjenjivanju tijekom godine, te kroz prostor za povremene izložbe.
Sukladno viziji i strategiji razvoja Gradskog muzeja Varaždin kao regionalne muzejske ustanove te važećim Pravilnikom o stručnim i tehničkim standardima (NN 30/2006), ova rekonstrukcija i obnova u palači Sermage obuhvaća i uređenje pratećih prostora Galerije umjetnina GMV-a, a to su: uredski prostor, prijemni prostor za korisnike, prostor za edukacijske aktivnosti, radionica za tehničku pripremu povremenih izložbi i čuvaonica za muzeografska pomagala.

Obnova podruma palače Sermage temelji se na želji, ali i preporuci stručnjaka iz područja građevine i arhitekture, da se sanira trenutačno goruće pitanje prostora koji zbog vlage nije iskoristiv. Tim zahvatom riješio bi se problem skladištenja u ostalim prostorijama palače i rasteretili prostori koji bi kasnijom rekonstrukcijom postali dio koncepta izložbenih prostora. Prenamjena podrumskog prostora u tehnički depo cijelog Gradskog muzeja Varaždin koristit će se za skladištenje muzeološke opreme: vitrina, postamenata, kubusa, ukrasnih okvira, stakla i tehničke opreme. Jedna prostorija koristit će se kao čuvaonica galerijskog fundusa, odnosno umjetnina većih dimenzija (uglavnom za skulpture u kamenu i bronci).
Prvotni ukupni predviđeni trošak zahvata procijenjen je, prema tadašnjim ponudama, na cca 450.000 kuna. U međuvremenu, otkad je program obnove podruma palače Sermage ušao na listu sufinanciranih projekata Ministarstva kulture i medija RH, troškovi su, uslijed poskupljenja građevinskog i ostalih materijala, porasli na cca 800.000 kuna. Zbog toga je cijeli projekt podijeljen u dvije faze realizacije: prva faza upravo se dovršava, a druga faza bila bi realizirana odmah početkom 2022. godine sredstvima predviđenima za tu namjenu u proračunu Grada Varaždina za 2022. godinu.
Radovi na sanaciji podrumskog prostora izvedeni su na nepokretnom kulturnom dobru palače Sermage, Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin, Trg Miljenka Stančića 3, Varaždin, kč. br. 1505, k.o. Varaždin. Postojeća zgrada ima Uporabnu dozvolu i upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod rednim brojem Z-2615. U postupku jednostavne nabave radova odabrana je najpovoljnija ponuda ponuditelja ARP d.o.o., Zelingradska 71, Biškupec Zelinski, s cijenom ponude u iznosu od 598.956,25 kuna s PDV-om. Voditeljem radova imenovan je Zoran Filipović od strane izvođača radova ARP d.o.o., a za glavnog nadzornog inženjera i nadzornog inženjera građevinsko-obrtničkih radova imenovan je ovlašteni arhitekt Zoran Brakus.
Na objektu je u prvoj fazi radova izvedena sanacija podrumskih zidova i svodova te zaštita od djelovanja kapilarne vlage, sukladno troškovniku i projektnoj dokumentaciji.
Ukupni troškovi projekta obnove podruma palače Sermage prema izvorima financiranja:
- proračunska sredstva Ministarstva kulture i medija 150.000,00 kuna
- proračunska sredstva Grada Varaždina 380.625,00 kuna
- vlastita sredstva 68.331,25 kuna.

Izrada idejnog projekta funkcionalne obnove palače Sermage

Proračunskim sredstvima u iznosu od 75.000,00 kuna financirana je izrada idejnog projekta funkcionalne obnove palače Sermage. U palaču, od zadnje obnove s početka 80-tih godina 20. stoljeća, nije se značajnije ulagalo.
Prema projektnom zadatku planirano je ostakljivanje ulaznog djela zgrade, kao i zatvaranje galerije na katu, stavljanje potkrovlja u funkciju, te ugradnja dizala.
U potkrovlje bi se preselili ured kustosa, fotografska radionica, kao i radionice restauratora, pa bi time prizemna i prva etaža bile kompletno namijenjene za izlagačku djelatnost. Tako konačno bi se dobio i stalni postav Miljenka Stančića, uređena bi bila ulazna recepcija kao i prostor za suvenirsku prodaju. Time bi Galerija umjetnina bila adekvatnije i funkcionalnije preuređena za aktivniju i 21.stoljeću primjereniju izlagačku djelatnost.

Izrada nove mrežne stranice GMV-a

Muzej je krenuo u izradu novih mrežnih stranica kako bi još kvalitetnije osigurao komunikaciju s publikom i posjetiteljima. Za izradu je odabrana tvrtka Novena; troškovi projekta iznose 35.000,00 kuna.
Mrežne stranice nadogradit će se iduće godine, sa sustavom internet prodaje ulaznica, a planiran je i web dućan. Tisak monografije „Paka“ 
U tisku je monografija o nalazištu Paka, koja se stručno i studiozno pripremala nekoliko godina. Glavna autorica monografije je umirovljena muzejska savjetnica, arheologinja Marina Šimek; trošak tiska u iznosu od 35.000 kuna pokriva Gradski muzej Varaždin.
 
 
 
Izložbe / Događanja

Od likovnih izložbi održano je njih pet iz ciklusa Something Else Gallery (Ina Drutter, Anja Strelec, Zoran Todorović, Amela Frankl, Ana Elizabet), tri u sklopu suradnje s Galerijom Zlati ajngel (Biserka Sijarič, Ana Ratković i Mirta Tuta, Gustav Gnamuš), te monografska izložba Zlatana Dumanića.
Iz vlastitog fundusa realizirana je izložba Dati volju za nevolju iz ciklusa Nešto staro, nešto novo („preseljena“ iz virtualnog u izložbeni prostor; kratak prikaz kako su se Varaždinci u prošlosti suočavali s krizama i epidemijama).
Uz ponovno otvorenje stalnog postava Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća (16. 6. 2021.) realizirana je izložba Miljenka Stančića u povodu 95. obljetnice umjetnikova rođenja, s predstavljenom Stančićevom bibliotekom koju je GMV-u donirala slikareva obitelj.
Multidisciplinarna izložba Erik/a – vunasti nosorog, otvorena u kolovozu 2020. godine, produžena je za razgled do svibnja 2022. godine.
U suradnji s Veleposlanstvom Republike Litve RH, Nacionalnog muzeja Litve i Centra za narodnu kulturu iz Vilniusa 15. 12. 2021. otvorena je izložba narodnih litavskih umjetnika U harmoniji s ljepotom narodne umjetnosti Litve s ukrasnim predmetima izrađenima po uzoru na one iz tradicionalne litavske baštine.
Ostale izložbe: Moj dan – život djece i mladih Roma (organizator: Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH), 104. brigada HV-a u Domovinskom ratu 1991. – 1995. (organizatori: 104. brigada ZNG Varaždin i Državni arhiv u Varaždinu).
 

Šošteraj / Priče o cipelama iz GMV-a / iz ciklusa Nešto staro, nešto novo
GMV Stari grad, 22. 12. 2021. – 16. 4. 2022.
Otvorenje: srijeda, 22. 12. 2021. u 19 sati.
Organizatori: GMV i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studijska jedinica Varaždin.
Autorica izložbe: Jelena Rančić, kustosica na Kulturno-povijesnom odjelu GMV-a.
Suradnica na izložbi: dr. sc. Suzana Kutnjak-Mravlinčić, viša predavačica na TTF-u, Studijska jedinica
Varaždin.

Čizma glavu čuva, šubara je krasi stara je narodna poslovica koja govori da je udobna, funkcionalna i dobro napravljena obuća od davnina imala važnu ulogu za čovjeka. Izradom obuće u prošlosti su se bavili postolari, a njihova se uloga mijenja i smanjuje nakon industrijske revolucije. Razvojem tehnologije i novih materijala proizvodnja se ubrzala, no sam proces oblikovanja i konstrukcije obuće u osnovi je ostao vrlo sličan onomu iz prošlosti.
Kroz odabir izložaka, spoj starog i novog, prikazuju se kontinuitet i mijene u izradi obuće od prošlosti pa sve do danas. Iz muzejskog fundusa izdvojeni su predmeti vezani uz cehovsku i obrtničku proizvodnju cipela, postolarski alati, cilinderica i priručnici, kao i cipele te likovni prikazi iz prošlosti.
U posebnoj cjelini predstavljaju se i cipele mladih dizajnerica obuće Sare Stojko i Dore Kranjec. Njihove su cipele izrađene kao završni, diplomski radovi studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Studijska jedinica Varaždin, smjer Dizajn obuće. Dodatni sadržaj je i film Vedrana Hunjeka (produkcija Silikon Studio d.o.o.) iz kojeg se saznaju pojedinosti o cjelokupnom procesu nastanka cipela danas, od ideje do realiziranog prototipa.

Digitalna Noć muzeja, 29. 1. 2021.
Koordinacija: Hrvatsko muzejsko društvo.
S obzirom na epidemiološku situaciju, program je održan u virtualnom prostoru (Zoom platforma, mrežne i Facebook stranice). Programi GMV-a: Svjetlost u noći (vodstvo kroz stalni postav u Starom gradu s naglaskom na razvoj rasvjete), Pitajte kustosa: Iz prošlosti Varaždina (odgovor na upite korisnika), Od pogleda skriveno (izložba donjeg rublja iz fundusa GMV-a), Erik/a – vunasti nosorog 360˚ (panoramski prikazi), Čudesni svijet kukaca (multimedijski prikaz stalnog postava), Stari majstori (djela iz fundusa s igrama slagalicama).
Međunarodni dan muzeja, 18. 5. 2021.
Programi GMV-a: besplatan razgled svih izložbenih postava i virtualni programi (YouTube kanal): Muzejske spike (edukacijsko-zabavni sadržaj o restauriranju predmeta) i Filmske priče iz Staroga grada (projekcija pet filmova nastalih u sklopu EU projekta Living Castles).

Škola na Trećem, svibanj 2021.
I ove godine Gradski muzej Varaždin sudjelovao je u programu HTV-a „Škola na Trećem“ (pripremljen je sadržaj za nastavu likovne kulture namijenjen učenicima 1. razreda OŠ).

Festival varaždinskih dvorišta, 3. 7. 2021.
Organizator: TZ grada Varaždina.
Program GMV-a: Muzejski buvljak (prigodna prodaja muzejskih izdanja).

Ljeto varaždinske povijesne knjige
Organizatori: Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i GMV.
Organizirano je šest predstavljanja publikacija.

Špancirfest
Organizator: TZ grada Varaždina.
Programi GMV-a: uobičajeno produženo radno vrijeme za razgled svih izložbenih postava (svaki dan 10-20 sati), edukacijske radionice Erikologija.

20. Dani performansa, 9. 9. – 12. 9. 2021.
U jubilarnom izdanju festivala nastupili su umjetnici sa suvremene performerske scene iz Hrvatske i regije: Ivan Šeremet, Dalibor Nikolić, Ivana Ivković, Bojan Mucko i Vanja Babić te varaždinski autori, inicijatori Dana performansa: Ivan Mesek, Darwin Butković i Alen Novoselec. U popratnom dijelu programa priređene su izložbe Zlatana Dumanića i Zorana Todorovića, prikazani su dokumentarno-umjetnički filmovi o Josephu Beyusu i Ulayu, a održan je i okrugli stol s osvrtom na proteklih 20 godina festivala. Na Trgu Matije Gupca u Varaždinu posađen je Drvored performera sa sedam hrastova posvećenih najvećim hrvatskim performerima. Autor koncepcije 20. Dana performansa: Branko Franceschi.

25. Međunarodni festival čipke, Lepoglava, 10. 9. – 12. 9. 2021.
Organizator: Grad Lepoglava.
Izložba o Danici Brössler s predmetima iz fundusa GMV-a.

30. obljetnica oslobođenja Varaždina (1991. – 2021.) / Ukupni značaj za Domovinski rat, 22. 9. 2021.
znanstveno-stručni skup
Organizatori: Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, Varaždinska županija, Grad Varaždin i GMV.

Sjećanje na patera Bonu Zvonimira Šagija, 16. 11. 2021.
Organizatori: Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, Grad Varaždin i GMV.

Edukacijska djelatnost

Edukacijski program MIŠ – Muzej i škola:
U šk. god. 2020./2021. u program je bilo uključeno 4492 učenika iz 13 škola (svih 9 varaždinskih osnovnih, jedne osnovne škole iz Varaždinske županije i 3 varaždinske srednje škole).
U šk. god. 2021./2022. u program je uključeno 6040 učenika iz 16 škola (svih 9 varaždinskih osnovnih, dvije osnovne iz Varaždinske županije i pet varaždinskih srednjih škola; djelomično je s 50-ak učenika uključena Srednja strukovna škola)
Održano je 30-ak edukacijskih radionica za učenike i djecu vrtićke dobi: „Ljetna muzezancija“ (igraonice i radionice na temu Staroga grada u okviru projekta „Living Castles“, srpanj), „Erikologija“ (uz izložbu „Erik/a – vunasti nosorog“, Špancirfest / rujan-studeni 2021.), „Muzejske božićne radionice“ (izrada božićnih ukrasa i ukrašavanje božićnih drvaca, prosinac 2021.).
Za školske grupe i grupe ostalih profila posjetitelja organizirana su vodstva kroz izložbene postave GMV-a.

Izdavačka djelatnost

Objavljeni su: katalozi izložbi Erik/a – vunasti nosorog, Darwin Butković: Migrare; katalozi likovnih i tematskih izložbi održanih u 2021. godini; Varaždinski muzealac (osam brojeva); Living Castles (sunakladništvo; priče i legende dvoraca, partnera iz Hrvatske i Slovenije na istoimenom EU projektu).

NAGRADE
- Godišnja nagrada „Vladimir Nazor“ za 2020. godinu na području likovnih i primijenjenih umjetnosti autoru
Zlatku Kopljaru za izložbu „Tenebroso“ održanu u GMV-u 14. 10. 2020. – 10. 1. 2021. / donaciju skulpture
„K 19“ postavljenu na inicijativu GMV-a u suradnji s Gradom Varaždinom u Gradskom šetalištu Vatroslava
Jagića u Varaždinu (državna nagrada)
- Godišnja nagrada „Simply the Best“ za 2020. godinu u kategoriji Kultura – Muzeji i zbirke za Stalni postav
Prirodoslovnog odjela GMV-a Svijet kukaca (nagradu dodjeljuju UHPA – Udruga hrvatskih putničkih
agencija i turistički časopis Way to Croatia).

POSJETITELJI

2019. godina ……………. 56.641
2020. godina ……………. 17.926 (od toga 5840 u Noći muzeja, koja je održana u siječnju, u vrijeme
„prije korone“)
2021. godina ……………. 18.014 (nepotpuni podaci; odnose se na razdoblje siječanj-studeni 2021.)
 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.