Argentinsko-hrvatska umjetnica predstavila se izložbom u Puli: Božić u Hrvata – jaslice i pučki običaji

Rad Jadranle Relota

Jadranka Relota, argentinsko-hrvatska samouka umjetnica predstavila se izložbom slika - minijatura na staklu "Božić u Hrvata – jaslice i pučki običaji’ koja je bila predstavljena od blagdanskog razdoblja do danas u Kapitularnoj dvorani samostana i crkve sv. Franje u Puli. Izložbu je organizirao ogranak Hrvatske matice iseljenika – Podružnica Pula.

Izložba je predstavila svojevrsni hommage te sugestivan prikaz adventskih i božićnih običaja, kojima su obuhvaćeni svi krajevi Hrvatske kroz vidljivo bogatstvo tradicija, folklora i načina življenja u raznim geografskim arealima Lijepe Naše. Izložba je obuhvatila tridesetak slika na staklu – minijatura, formata 18 x 13 centimetara, a ovi su radovi nastali u razdoblju od 2017. godine do danas. Posebnost izložbe bila je da su obuhvaćeni gotovo svi krajevi Hrvatske (Istra, otoci Susak, Krk, Pag, te Lika, Dalmacija, Podravina, Međimurje…), ali i područja izvan Hrvatske gdje žive Hrvati (poput primjerice Vojvodine, BiH, Argentine). Motivi njezinih radova su i blagoslov kuća i obitelji, koledanje, a autorica je vodila računa da predstavi motive karakteristične za neko određeno mjesto, kraj ili regiju. Tako su primjerice predstavljeni istarski kažun, paška čipka, sinjska alka, šestinski kišobran, a likovi Marije i Josipa odjeveni su u tradicionalne nošnje tih krajeva pružajući tako uvid u bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine i njezinih krajeva.

Jadranka Relota je samouka umjetnica, Argentinka hrvatskih korijena, koja od 2016. živi i radi u Puli. Izrađuje minijature na staklu u stilu naive, minijature na platnu i drvu, pisanice, istarske suvenire i druge rukotvorine inspirirane hrvatskom baštinom. Uz to, godinama se bavi proučavanjem i afirmacijom hrvatske etnografske baštine te održala je više radionica izrade pisanica i slikanja na staklu u Argentini i Hrvatskoj.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.