Galerija Kerameikon, 9. travnja - Gordana Labaš, "Fraktalne spoznaje"

Galerija Kerameikon, 9. travnja - Gordana Labaš, "Fraktalne spoznaje"

Galerija Kerameikon, 9. travnja u okviru izložbenog ciklusa "Šest izloga traži autora" predstavlja Gordanu Labaš, i njezin ciklus pod nazivom "Fraktalne spoznaje"- /Galerija K10/IZLOZI, Kukuljevićeva 10, Varaždin, od 9. do 15. travnja./ Voditeljica Galerije je Željka Bračko.Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Varaždin i Varaždinska županija.

O fraktalima i fraktalnim crtežima Gordane Labaš

Fraktali su geometrijski oblici bez jasnih dimenzija, koje odlikuje svojstvo samosličnosti detalja i cjeline. To znači da u svakom svom dijelu detalj ima istu strukturu kao cjelina, pa se može uvećavati gotovo u nedogled – i pritom zadržati  istovjetnost (ili veliku sličnost) s cjelinom. Tako je svaki fraktal oblikovno identičan početnom (prvotnom) obliku i iz njega izvire, dalje se razvijajući u niz beskrajno ponavljajućih, istovrsnih struktura, koje su umanjene verzije jedne veće strukturne cjeline. Cjelina se pak, s druge strane, zrcali u svakom detalju i u svakom najmanjem fraktalu. Za razliku od klasičnih geometrijskih oblika koji su egzaktni i podložni točnoj deskripciji, fraktalni geometrijski oblici su nepravilni, promjenjivi i razigrani; organski živi, energizirani i vibrantni. Ali zbog svog specifičnog svojstva ponavljanja oblika i „tkanja“ cjeline multipliciranjem svojih umanjenica, oni pokazuju i svojevrsnu pravilnost. Od fraktala je satkana sva priroda koja nas okružuje i ako malo bolje promatramo, vidimo ih svuda, u mikro i makro svijetu: u krošnji drveća, paprati, brokuli, planinskim lancima, morskoj obali... Pa i mi sami, kad razmislimo, također smo sastavljeni od fraktala: naš krvožilni sustav, naš DNK... Tako sve u prirodi, živo i neživo, predstavlja fraktale jedne velike životne cjeline, a prepoznavanjem njihovih skrivenih pravilnosti i harmonija razumijevamo prirodni ustroj.   

U vizualnim umjetnostima fraktalni crtež je spontano nastali splet linija i boja koji formira apstraktnu, geometriziranu strukturu, pri čemu ona funkcionira po principu fraktalnih odnosa. Fraktalni crtež je energetski crtež, jer nastaje intuitivno, kao prva impresija, po diktatu unutarnjeg nerva. On je, međutim, na neki način i meditativno-terapeutski crtež, jer ponire u nutrinu autora i detektira je, (raz)otkrivajući karakterom crte i bojom autorovu individualnost i umjetničku osobnost – njegove misli, emocije, imaginaciju, percepciju, umjetnički diskurs. Pokazujući u konačnici njegove kreativne i intelektualne potencijale te mu pružajući zadovoljstvo pri stvaranju. Stvaranju beskrajnih fraktalnih nizova gdje je usuglašen odnos detalja i cjeline, onoga nutarnjega i onoga vanjskoga i gdje je postignuta harmonija mentalnih i emotivnih energija.

Sve rečeno nalazimo i u fraktalnim crtežima Gordane Labaš. Pritom se ona, kao keramičarka, u ovom mediju izražava ne u dvodimenzionalnom, nego u trodimenzionalnom formatu, iscrtavajući svoje snažno kolorističke fraktale kako na keramičkim površinama utilitarnih predmeta, tako i na epidermama slobodno modeliranih keramičkih formi (skulpturama, skulpturalnim kompozicijama, instalacijama). Time su fraktalni crteži u njezinim radovima dobili jednu dodatnu izražajnu komponentu – prostornost, a prostor jedno dodatno taktilno-komunikativno značenje. Značenje koje upućuje na autoričino promišljeno uspostavljanje, po principu fraktala u prirodi, komunikativnog odnosa oblika i prostora te dijelova i cjeline, a u širem značenju, pojedinca i grupe, individualnog i kolektivnog mišljenja te globalno, jedinke i univerzuma./ Višnja Slavica Gabout

O autorici

Gordana Labaš, keramičarka i pedagoginja, rođena je 1961. u Zagrebu. U Varaždinu živi od 1965. godine. Nakon gimnazije završila je Pedagošku akademiju u Čakovcu, smjer razredne nastave, a nakon toga studij na Fakultetu za defektologiju u Zagrebu. Od 1985. godine zaposlena je u Centru za odgoj i obrazovanje "Tomislav Špoljar " u Varaždinu, gdje radi s osobama s teškoćama u razvoju. Keramikom se bavi od 1997. godine, educirajući se i usavršavajući svoja znanja u Studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih u Varaždinu. Sudjelovala je u Kerameikonovom edukacijskom ciklusu „Uči od slavnih“, na više radionica Heide Nonnenmacher (Njemačka) i Velimira Vukičevića (Srbija), na radionici Ide Blažičko (Hrvatska) te na radionici fraktalnog crtanja Martine Kosec (Hrvatska). Isto tako, sudjelovala je na mnogim stručnim studijskim putovanjima, u organizaciji Kerameikon-a, u Portugal, Španjolsku, Italiju, Mađarsku, Austriju...Tijekom dosadašnjeg 25-godišnjeg umjetničkog djelovanja i bavljenja umjetničkom keramikom sudjelovala je na velikom broju Kerameikonovih skupnih žiriranih izložbi u domovini i inozemstvu,  kao i na godišnjim međunarodnim izložbama „Maske“ i „Pisanice“ u Krapini, a od 2019. godine sudjeluje u radu i na izložbama grupe „Ceramica Populi“, koju vodi Snježana Pokos Vujec iz Varaždina. U Centru za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ vodi učeničke keramičarske radionice, a voditeljica je i Učeničke zadruge „Detelica“, gdje se u učeničkim radovima zastupa keramika i inovativnost pristupa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

Organizator: KERAMEIKON-HKU, Hrvatsko keramičarsko udruženje

Kustosica izložbe: Višnja Slavica Gabout

Koordinacija: Željka Bračko

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Varaždin i Varaždinska županija

                                   

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.