Splitski fotograf Boris Kragić u Francuskoj predstavlja Arhipelag otoka Visa

Splitski fotograf Boris Kragić u Francuskoj predstavlja Arhipelag otoka Visa

 Poznati splitski fotograf ima izložbu na kojoj predstavlja Hrvatsku na najvećem mediteranskom pomorskom festivalu u gradu Seteu.

Na najvećem mediteranskom pomorskom festivalu "Escale a Sete" koji se održava u francuskom gradu Seteu od 12. do 19. travnja mnogi će predstavljati Hrvatsku. A zapravo na tom festivalu "Escale a Sete" bude i do 100.000 posjetitelja u samo jednom danu i mogu se vidjeti najveći svjetski i europski jedrenjaci. Poznato je da je  to velika fešta gastronomije, kulture, glazbene umjetnosti i pomorske tradicije. Na ovogodišnjem festivalu prezentira se 30-ak europskih zemalja, a Hrvatska je ponovno počasni gost, naročito na festivalu "Escale a Marseillan", gdje je jedini inozemni predstavnik. Možemo kazati da u Europi više nema ovako značajnih manifestacija na koje Hrvatska nije pozvana i gdje nije značajan gost – takva nam je tradicija ...

Mi ćemo ovdje posebno predstaviti izložbu splitskog fotografija Borisa Kragića nazvanu Arhipelag otoka Visa. Riječ je o zanimljivom fotografu jako duge karijere, čak 60 godina, koji sam za sebe  kaže da u svojoj arhivi ima preko 5 milijuna fotografija. Njegovi radovi dokaz su vječne njegove ljubavi prema Dalmaciji, otocima i moru, snimao je i snima, kako ističe,  od Splita do Palagruže, sve  poznate i nepoznate kutke. Družio se i poznavao brojne poznate Dalmatince, no, poseban odnos imao je s Miljenkom Smojom od kojeg je puno naučio. Kad smo razgovarali s njim uoči putovanja u Francusku govorio nam je o tome kako je završio grafičku školu, ali kasnije i Školu za dizajn, a onda je vrlo mnogo pratio rad drugih fotografa, a posebno je puno, ističe, naučio od Damjanića, Jovića i Eterovića, i od Dabca naravno te mnogih drugih, jer su oni „bili prave zvijezde u to vrijeme“. Zanimljiv je stav Borisa Kragića o značenju i plasmanu fotografija, pa tako ističe kako ne bježi od poslova kao što su turistički katalozi, jer se svugdje se kroz fotografiju može dati kvaliteta.

Kad smo ga molili da nešto više kaže o 50 fotografija koje će biti izložene u gradu Sepeu u Francuskoj upravo ovih dana, on nijednu nije želio ni mogao izdvojiti. Sve su mu jednako važne, sve su mu jednako drage, za svaku je imao posebnu inspiraciju i posebni način snimanja. Saznali smo samo da na Palagružu odlazi, s fotografskim aparatom u ruci, od daleke 1984. godine, a onda je krenuo dalje. I inače je veliki zaljubljenik u Dalmaciju – od njenog sjevera pa do juga, to svi znaju. I opet kaže – tu se nema što dodati. A svoj Split, kao Varošanin, beskrajno voli i uvijek ističe odakle je potekao (iako su mu korijeni hvarski) i gdje mu je osnovna inspiracija. Kad se otisne na more, a za Arhipelag otoka Visa to je trebao napraviti, nastaju pravi mali biseri od fotografija. Lijepo je da će svi biti dostupni Francuzima, ali i ostalim gostima iz mnogobrojnih drugih zemalja, tog popularnog pomorskoga festivala. Nije to mala stvar za našega Splićanina i Varošanina. Vratit će se sigurno pun dojmova, koje će onda prepričavati na marendama u svome rodnome gradu. Želimo mu puno uspjeha, da uspostavi nova prijateljstva, pa možda  i da tamo dogovori neke nove poslove, jer on je i sposoban a ne samo talentiran. Godine iskustva naučile su ga da bude takav – originalan.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.