Doprinos Muzeja za umjetnost i obrt obogaćivanju kulturne ponude grada Trsta

Doprinos Muzeja za umjetnost i obrt obogaćivanju kulturne ponude grada Trsta

Izložba Muzeja za umjetnost i obrt posvećena velikom donatoru i baletnom umjetniku Jelku Yureshi, ujedno i prva ovogodišnja izložba MUO-a otvorena u Trstu u Gradskom kazališnom muzeju “Carlo Schmidl” produžuje se do 15. svibnja.

Na bogatoj tršćanskoj sceni izložba “Una vita per il balletto / Hommage à Jelko Yuresha / Život za balet” plijeni pažnju i privlači veliki broj posjetitelja, uz bok velikim izložbenim uspješnicama poput izložbe djela Fride Kahlo koja se istovremeno održava u Trstu. Zahvaljujući velikom interesu publike i dugogodišnjoj suradnji MUO-a s Hrvatskom zajednicom u Trstu i tršćanskim institucijama, javnost će sve do sredine svibnja moći uživati u razgledavanju jedinstvene baletne zbirke kostima, memorabilija, fotografija i plakata Jelka Yureshe i njegove baletne i životne partnerice Belinde Wright.

Kustosi izložbe su Stefano Bianchi i Miroslav Gašparović koji je u povodu produženja izložbe istaknuo kako se nalazimo u vremenu u kojem se na sve moguće načine borimo da održimo kulturu na životu, posebno u ovoj teškoj situaciji u kojoj se nalazi Muzej za umjetnost i obrt. „Naša je zadaća da bogatu baštinu koju čuva MUO predstavimo svijetu, a sada smo se našli u situaciji kada smo prisiljeni doslovno iseliti je iz vlastitog doma i pobrinuti se da ona živi pod krovovima drugih institucija. Stoga nam je svaka potpora, kako lokalne tako i međunarodne zajednice, u tom pravcu od izuzetne važnosti“, ističe Gašparović.

Damir Murković, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu je naglasio: „Posebno mi je drago sto je Uprava Gradskih muzeja Trsta odlučila produžiti izložbu za dva tjedna, do 15. svibnja. To je priznanje dobre suradnje između naših triju ustanova i dviju gradova, Zagreba i Trsta, kad se radi o kulturi! Ujedno je počast Jelku Yureshi kao umjetniku, čovjeku i meceni koji je ostavio neizbrisivi trag u povijesti klasičnog baleta i šire umjetnosti u Hrvatskoj“.

Gradski kazališni muzej “Carlo Schmidl” u reprezentativnoj Palači Gopcevich idealan je izložbeni i scenski prostor zagrebačke izložbe „Balet i strast“ (MUO, 2017./2018. ) obzirom da dokumentira život kazališta i glazbe u Trstu od osamnaestog stoljeća do danas. Za kulturnu i turističku ponudu Grada Trsta izložba “Una vita per il balletto / Hommage à Jelko Yuresha / Život za balet” posebno je značajna nakon duge pandemijske pauze te time ujedno i veliko priznanje rada i stvaralaštva Muzeja za umjetnost i obrt kao i višegodišnje uspješne suradnje Hrvatske zajednice u Trstu s najvećim hrvatskim umjetničkim muzejom.

Izložba je producirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba, gradske uprave Grada Trsta, Autonomne regije Furlanija, Venecija i Julijska krajina te Hrvatske zajednice u Trstu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.