U bečkom muzeju Albertina otvorena izložba renomiranog britanskog kipara Tonyja Cragga

U bečkom muzeju Albertina otvorena izložba renomiranog britanskog kipara Tonyja Cragga

U bečkom muzeju Albertini otvarena izložba renomiranog britanskog kipara Tonyja Cragga. Uključuje skulpture i crteže iz posljednjih dvadeset godina njegova rada. Posjetitelji mogu razgledati izložbu do 6. studenog.

Bečki muzej Albertina od 7. srpnja prikazuje centralna djela jednog od najpoznatijih svjetskih kipara Tonyja Cragga. Njegovo kiparsko stvaralaštvo odražava razvoj od figurativne do apstrahirane forme, umjetnik visoko estetiziranim stilom koristi djelomično nekonvencionalne materijale poput staklenog vlakna ili kevlara, ali i drvo, kamen te nehrđajući čelik što rezultira različitom percepcijom skulpture u prostoru. Cragg radi s osjetnim kvalitetama korištenih materijala, s njihovom reakcijom na svjetlo. Tako nastaju ne samo dijalozi između promatrača i skulptura, nego i odnosi među samim skulpturama. U kiparskom se stvaralaštvu Tonyja Cragga konceptualno spaja s emocijama, poezijom, filozofijom i kritikom suvremenih pojava.

 Od 90-ih se godina prošlog stoljeća Cragg intenzivno posvećuje crtežu koji se manifestira kao skica ili umjetnikov izraz razmišljanja o formalnim i sadržajnim pitanjima. Pritom umjetnik radi u serijama u kojima se minuciozno bavi različitim predmetnim i apstraktnim motivima. Crteži izabrani za izložbu samostalna su djela u kojima se umjetnik upušta u eksperimentalnu potragu postupno dolazeći do cilja.

 Od ranog djetinjstva fasciniran prirodom, umjetnik se u svojim dvadesetima počinje zanimati za geologiju i za strukture pod površinom zemlje koje krajolicima daju formu. Odnosi između onog skrivenog ispod površine kao nečeg što daje oblik onome iznad, postaju glavne teme njegova rada. U djelima Tonyja Cragga riječ je o univerzumu i njegovim zakonitostima i vremenu, o vidljivom, o onome koje skriva i o skrivenom, o materijalima i njihovim obilježjima i mogućnostima, o volumenu i odnosima izvana i iznutra, o formama, strukturama i praznini.

Tony Cragg (1949.) britanski je kipar koji od 1977. živi i radi u Wuppertalu i Berlinu. Izložba u Albertini otvorena je do 6. studenog./EUROCOMM

Slika 1: Tony Cragg, „Compound“, 2015. © Tony Cragg

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.