U Kerameikonovoj galeriji K10 u Varaždinu pogledajte zanimljiv presjek kroz 25 godina stvaranja keramičara Borisa Rocea

U Kerameikonovoj galeriji K10 u Varaždinu pogledajte zanimljiv presjek kroz 25 godina stvaranja keramičara Borisa Rocea

U organizaciji Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon u Galeriji K10 u Varaždinu u subotu, 9. srpnja, otvorena je izložba Borisa Rocea. O autoru je govorila kustosica izložbe: Višnja Slavica Gabout, a u organizaciji su sudjelovale Željka Bračko, predsjednica Udruženja i Smiljana Brezovec Meštrić kao koordinatorice. Izložbu čini dvadesetak djela kojima autor ukratko prezentira 25 godina svog plodonosnog rada. Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Varaždin i Varaždinska županija.

Boris Roce rođen je 1952. u Kičevu (Sjeverna Makedonija). Školovao se u Rijeci, gdje je završio Pedagoški fakultet, Odjel likovnih umjetnosti – smjer grafika, u klasi profesora Josipa Butkovića. Bavi se keramikom, grafikom i pedagoškim radom. Dugogodišnji je voditelj grafičke i keramičke radionice za nadarene učenike u Novigradu u Istri (“Novigradsko proljeće”). Vodio je grafičke i keramičke radionice u “Školi mira” u Mrkoplju. Vodi tečajeve keramike pri Narodnom učilištu u Rijeci i radionice keramike i grafike u Hrvatskoj i u inozemstvu. Do sada je održao 54 samostalne izložbe te sudjelovao na preko 550 skupnih međunarodnih, žiriranih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu. Isto tako, sudjelovao je na više od 60 (67) keramičarskih raku-kolonija i simpozija te na mnogim međunarodnim likovnim festivalima i rezidencijama. Dobitnik je mnogih (35) nagrada i priznanja za keramiku i grafiku: 26 međunarodnih i 9 nacionalnih, među kojima se ističu Nagrada Grada Rijeke (2017.) i Nagrada Primorsko-goranske županije (2017.). Član je HDLU Rijeka, KERAMEIKON-a i ULUPUH-a. Živi u Rijeci.

Prema recenziji Višnje Slavica „Boris Roce znani je hrvatski keramičar suvremenog opredjeljenja i osebujnog stila, koji u svom stvaralaštvu njeguje izričaj baziran na eksperimentalnom pristupu i kreativnoj interdisciplinarnoj sintezi keramičkoga, grafičkoga i kiparskoga. Time afirmirajući suvremeni pristup keramici u skladu s aktualnim strategijama današnje suvremene umjetnosti. Svojim intenzivnim kreativnim angažmanom, kao i dugogodišnjom aktivnošću ne samo na hrvatskoj, nego i na međunarodnoj keramičkoj sceni profilirao se kao jedan od danas najznačajnijih autora na području hrvatske suvremene keramike. Njegov opus bogat je i prepoznatljiv. Tijekom 25.godišnjeg druženja s keramikom izgradio je karakterističan autorski stil, koji odiše svježinom imaginacije i uvijek živom inspiracijom, sintetizirajući u svom likovnom izričaju likovni govor i keramičara i kipara i slikara.

Tako, kad kiparski oblikuje, stvara skulpture, objekte, kompozicije i instalacije unutar jednog relativno hermetičnog oblikovnog sustava, u kojem dominiraju elementarne, sažete forme: kugle, valjci, kvadri, kocke, spirale, diskovi – i ponekad ljudski lik. Kad kiparskim radovima dodaje slikarski narativ, tad intervenira na epidermama volumena, ali radi oslik i na svojim keramičkim slikama - karakterističnim mozaično strukturiranim keramičkim pločama, pa na keramičkim površinama razlijeva cijelo bogatstvo linearnih, kolorističkih i teksturnih efekata dobivenih grafičkim (bakropis, suha igla, reservaš) i keramičkim tehnikama (raku, terra sigillata, obvara, aligator glazura, velvet...). Otvarajući pred nama obilje vizualnih fantazija i taktilnih senzacija, pri čemu s jedne strane plijene pozornost profinjene grafičke minijature (miniprint na paper-clayu) na kojima sa iščitava minuciozno iscrtan krajolik (stablo, planine), dok s druge strane svojom taktilnošću i ekspresivnošću izazivaju na dodir i komunikaciju robustni reljefi, s grubim raspuklinama dobivenim tehnikom „aligator“. Boris Roce na taj način svih ovih godina, stalno novim ciklusima, pomiče granice svoga rada, (raz)otkrivajući keramiku ne samo kao izražajan, nego i kao svojevrsni alkemičarski medij, podatan za beskrajne metamorfoze, u kojima se reflektira iskon, ali u kojima su skriveni i snažni suvremeni potencijali.“ (iz predgovora)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.