U Galleria d’Arte Moderna u Milanu, uskoro retrospektivna izložba jednoga od najvećih hrvatskih slikara – Emanuela Vidovića

U Galleria d’Arte Moderna u Milanu, uskoro retrospektivna izložba jednoga od najvećih hrvatskih slikara – Emanuela Vidovića

U Galleria d’Arte Moderna u Milanu uskoro se otvara retrospektivna izložba jednoga od najvećih hrvatskih slikara – Emanuela Vidovića. Izložba uključuje 50-tak ulja na platnu kronološki od najranijeg djela iz 1899. godine pa sve do najkasnijeg djela nastalog 1953. godine. tom izložbom zagrebački Umjetnički paviljon https://umjetnicki-paviljon.hr/ nastavlja promovirati hrvatsku umjetnost u inozemstvu.

Velika monografska izložba Emanuela Vidovića bila je održana u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 2018. godine. Predstavila je u kronološkom pregledu sve faze slikareva opusa s brojnim umjetnikovim remek-djelima posuđenim iz najvažnijih hrvatskih muzeja i privatnih zbirki. Isto tako zamišljena je i slikareva izložba u Milanu koja bi bila prvo umjetnikovo posthumno predstavljanje u gradu njegove mladosti, u gradu gdje je započeo svoje prve profesionalne „korake“ na izložbi održanoj 1894. godine.

Izložba u Milanu koncipirana je da retrospektivnim pristupom (kronološki), kroz izlaganje ponajboljih slikarevih djela, obuhvatit cjelokupan opus autora – od radova iz najranijega razdoblja: 1898.-1921., pa sve do 1952. godine, samog kraja Vidovićeva života.

Izložba uključuje 50-tak ulja na platnu kronološki od najranijeg djela iz 1899. godine pa sve do najkasnijeg djela nastalog 1953. godine. Svojom amblematičnošću i važnošću u hrvatskoj modernoj umjetnosti naročito se ističu djela Motiv iz Venecije, 1899.; Venecija. Impresija, oko 1900.; Sunčani poljubac, 1903.; Angelus, 1906.; Iz lagune, Chioggia, oko 1906.; Venecija, oko 1910.; U laguni, oko 1909.; Večernja Chioggia, 1914.-1918.; K mrtvom gradu, 1919.; Praskozorje u splitskoj luci, oko 1921.; Ribari u luci (Splitska luka), 1929.

Autor izložbe bio je Igor Zidić, jedan od najuglednijih hrvatskih povjesničara umjetnosti, ujedno i specijalist za opus Emanuela Vidovića.

Tekst. culturenet.hr https://www.culturenet.hr/

Foto  https://www.facebook.com/umjetnickipaviljonuzagrebu/

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.