Rušnica za sjećanje / Budoir à la mémoire, predstavljanje interaktivnog ormara Kulturno-povijesnog odjela GMV-a

Rušnica za sjećanje / Budoir à la mémoire, predstavljanje interaktivnog ormara Kulturno-povijesnog odjela GMV-a

U sklopu nedavno završenog projekta „Mreža 'živih' dvoraca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog naslijeđa / LIVING CASTLES“ u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020., stalni postav Kulturno-povijesnog odjela GMV-a u Starom gradu dopunjen je sadržajima koji će taj prostor oživiti i stvoriti dinamičniju turističku i kulturnu ponudu za posjetitelje.

 Među njima je zabavna interaktivna aplikacija za naočale za mješovitu stvarnost Microsoft Hololens 2 s hologramskom projekcijom u kojoj će posjetitelji moći odjenuti damu prema odabranom stilskom razdoblju, i to na temelju viđenih odjevnih predmeta i modnih dodataka unutar muzejske cjeline Kultura odijevanja. Aplikacija će se nalaziti i na tabletu radi bolje preglednosti kod grupnih posjeta. Hologramska projekcija, kao realna 3D projekcija u prostoru, omogućit će posjetiteljima jedinstveni doživljaj mode prošlih vremena te upoznavanje s odjevnim predmetima i modnim dodacima iz različitih povijesnih i stilskih epoha.

 Aplikacija Kultura odijevanja moći će se koristiti i u interaktivnom ormaru nazvanom Rušnica za sjećanje / Budoir à la mémoire, koji će sadržavati replike ženskog korzeta i muškog prsluka iz 18. stoljeća. Njih će posjetitelji imati priliku isprobati, što predstavlja velik izazov s obzirom na visoke standarde shvaćanja ljepote u baroku.

 Uz korzet i prsluk, u interaktivnom ormaru nalazit će se i replika ženskog šešira iz razdoblja ampira i muški cilindar, kao i različiti modni dodaci i fotorekviziti za stvaranje potpunoga povijesnog outfita i neposrednog doživljaja mode u prošlosti.  

 Zanimljivo je da su i mnogi muškarci u 18. i 19. st., a ne samo žene, nosili korzete ili prsluke ojačane dodatnim rebrima (daščice, kosti). Korzeti su se, općenito, smatrali svojevrsnim spravama za mučenje, pa će njihovo isprobavanje u Starom gradu posjetiteljima biti dodatni izazov, ali i neposredan doticaj s muzejskom građom.

 Autorice idejnog projekta: kustosica na Kulturno-povijesnom odjelu GMV-a Jelena Rančić i kustosica pedagoginja u GMV-u Jelena Petković.Grafička priprema / vizuali: Vedran Hunjek i Sanja Dvornik. Izrada rekvizita: Mabel d.o.o., Zagreb (šešir cilindar), Melita Krnoul (ženski šešir iz ampira), profesorice na Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu: Ana Detoni, Verica Busija i Sanja Makšan (replike korzeta i prsluka).

Naočale (rekvizite za fotografiranje) poklonila Optika Rauš, Varaždin. Ormar i oprema financirani su sredstvima iz projekta Living Castles.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.