Minimum geste maksimum poruke - u stvaralaštvu Ivana Šeremeta

Minimum geste maksimum poruke - u stvaralaštvu Ivana Šeremeta

U četvrtak, 27. listopada u Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin samostalnom izložbom predstavljen je jedan od najintrigantnijih suvremenih performera konceptualni umjetnik Ivan Šeremet. Izložbom pod naslovom Izbor, prema riječima Branka Franceschia, povjesničara umjetnosti i autora koncepta iz izložbenog ciklusa GMV-a Something else Gallery govori o umjetnikovom odnosu prema svijetu i području koje nije želio napustiti, a čiji je genius loci isto onoliko nadahnuće koliko i prihvaćeni okvir.

 Njegov izbor se tako s jednestrane referira na činjenicu da izložba predstavlja izbor iz Šeremetovoga bogatog opusa u području performansa i medijske umjetnosti, a s druge strane referira se na njegov životni izbor upravo takvoga umjetničkog djelovanja unutar likovno konzervativnog okruženja njegova rodnoga grada Slavonskog Broda, svjestan odabir života na kreativnoj i egzistencijalnoj margini, s koje se njegovu pronicljivu duhu pruža širok pogled na socijalne devijacije.

 Izložba predstavlja fotografsku i videodokumentaciju Šeremetovih performansa, kojima se uporno referira na problematični politički i upravni sustav te svjetonazor na lokalnom i na nacionalnom planu. U svom radu često na inventivan način reinterpretira radove ili segmente radova svojih umjetničkih idola kao što je, na primjer, Tomislav Gotovac. Šeremetova stvaralačka strategija mogla bi se svesti na moto „minimum geste, maksimum poruke“, a ugođajni aspekti rada usko su povezani s dominantnim lokalnim osjećajem letargije i melankolije.

Franceschi u predgovoru kataloga izložbe nadalje piše: Varaždinski postav nam predstavlja Šeremetov rad u medijima fotografije i videa koje najčšće koristi kao platforme za bilježenje vlastitih  performativnih akcija. U Ljubavnicima iz 205.  video koji je svojevrsni palimpsest snimki četvero protagonita, prikazuje mentalno zaostale osobe oba spola u činu bezglasnog bezubog smijeha izazvanog samo  nekim njima znanim razlozima, jer u srazu s ostalim radovima na izložbi koji se zasnivaju na Šerementovim iskazima o stvarnosti razloga za veselje objektivno nema. Dapače.

 No, nije da nema razloga za ljubav, a riječ je o ljubavi prema rahlom tlu slavonske ravnice, o poetsko-ontološkom osloncu Šeremetovog opusa, a možda i opstanka...Šeremetov  suptilni hommage  je intiman trenutak općenja n jega s rodnom grudom pejsaža, njega i kukturološkog pejsaža bogate domaće neoavangardne tradicije. ..Tu je pozicionirano koplje Šeremetove straže, na isturenom istočnom frontu naše suvremene umjetnosti.

 Ivan Šeremet (r. 1952., Erdevik) u Slavonskom Brodu živi i radi od 1960. godine. U brodskoj Galeriji umjetnina bio je voditelj Art radionice Barutana, a od 1999. do 2008. radio je na relaciji dvadeset i pet projekata. Imao je desetak samostalnih izložbi te izlagao na dvadesetak skupnih. Izložba Izbor postavljena je za razgled do 20. studenoga ove godine.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.