Neke od najljepših secesijskih građevina u Zagrebu i Hrvatskoj predstavljene su Europi kroz projekt ArtNouveau2

Neke od najljepših secesijskih građevina u Zagrebu i Hrvatskoj predstavljene su Europi kroz projekt ArtNouveau2

Muzej za umjetnost i obrt uspješno je okončao partnerstvo u dvoipolgodišnjem EU projektu ARTNOUVEAU2 čija je glavna tema secesijska arhitektura u dunavskoj regiji. U ovom značajnom i velikom EU projektu MUO je sudjelovao od 1. srpnja 2020. do 31. prosinca 2022. godine u partnerstvu s institucijama i muzejima iz  Oradee, Bukurešta, Beča, Bratislave, Beograda i Budimpešte.

Projekt ArtNouveau2 generirao je veliku vidljivost Muzeja za umjetnost i obrt diljem regije kroz realizaciju brojnih projektnih zadataka te kroz oko 60.000 digitaliziranih zapisa na vodećoj europskoj kulturnoj platformi Europeana. U sklopu projekta realizirana su također dva edukativna kratkometražna filma “Secesija u MUO i ZOO” i “Secesija… nadogradnja u tijeku…”, zatim dokumentarni film “Između Wagnera, Hoffmanna i Loosa: Stanovanje u Zagrebu u epohi secesije“, izložba „Wiener Werkstätte – Zagreb i Bečke radionice: dva primjera cjelovito oblikovanih interijera“, izrađena je aplikacija za mobilne uređaje APP NOUVEAU, izdana je brošura Atlas of the Danube Region, te je realiziran  digitalni katalog na kojemu se nalaze knjige, katalozi, članci, fotografije i dr. na temu secesije. Osmišljeni su turistički itinereri koji su postali dio stalne ponude licenciranih turističkih vodiča. Riječ je o tematskom razgledu s licenciranim vodičem „Secesija u Zagrebu“, koji je osmišljen i realiziran u suradnji s Društvom turističkih vodiča Zagreba te je postao dio njihove stalne turističke ponude u Gradu Zagrebu.  MUO, kao voditelj edukativnih aktivnosti za djecu na razini cijelog projekta, osmislio je edukativni program i nadzirao njegovo provođenje na projektnoj razini. U sklopu programa, realizirano je 5 edukativnih filmova koji su prevedeni na engleski jezik i na jezike svih partnera te su dostupni na YT kanalu i 15-ak različitih kreativnih radionica u kojima je sudjelovalo više od 1200 polaznika. MUO je proveo 18 radionica za 408 sudionika u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt: Miroslav Gašparović, prof. Voditeljica projekta: dr. sc. Vesna Lovrić Plantić

Članovi stručnog tima: dr. sc. Marina Bagarić, Vedrana Ceranja, Marija Jurkić Flis, Marta Kuliš Aralica, Iva Novak, a u njemu su sudjelovali i kustosi MUO dr. sc Vanja Brdar Mustapić, Mihaela Cik, Antonija Dejanović, Sandra Kandučar, Andrea Klobučar, dr. sc. Arijana Koprčina  te knjižničarka Maja Grims Nonveiller i fotografi Srećko Budek i Vedran Benović. PR projekta: Andrea Gerenčer, Marijana Paula Ferenčić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.