Nova izložba u Klovićevim dvorima: Sovilj – Genesis

Nova izložba u Klovićevim dvorima: Sovilj – Genesis

S ponosom najavljujemo izložbu ‘Genesis’ dizajnera nakita i kipara Nenada Sovilja koja će biti otvorena od 7. do 17. rujna 2023. u prostoru prizemlja naše galerije. Izuzetno nam je drago što je ovaj talentirani umjetnik prepoznao Klovićeve dvore kao prigodan prostor za predstavljanje svojih najnovijih kreacija. Izložba će predstaviti Soviljevu novu kolekciju nakita, izrađenog od plemenitih kovina i dragog kamenja. Ona dolazi nakon brojnih ranijih uspješnica u gotovo dva desetljeća rada (čak 17 kolekcija od 2005. godine). Uz nakit, bit će izložene i autorove skulpture i mural, a u suradnji s keramičarom i kiparom Branimirom Bobanom predstavit će liniju porculana.

Genesisom autor nastavlja ispisivati novo poglavlje svojeg umjetničkog stvaralaštva produbljujući teme povezane s prirodom, energijom i stvaranjem. Ta nova faza rezultat je umjetnikova introspektivnog procesa, tijekom kojeg je osjetio potrebu da podrobnije istraži prirodne zakonitosti i tajne geneze, koje svojim radovima interpretira izražavajući kompleksnost ljudskog postojanja i složenost položaja čovjeka u svijetu. Glavna inspiracija u ovom procesu bila je antička mitologija. Arhetipski likovi i dramatične situacije Sovilja su izrazito fascinirali: mitovi i likovi koji se u njima pojavljuju odražavaju univerzalne aspekte ljudskog iskustva poput ljubavi, hrabrosti, gubitka i traganja za identitetom. Sovilj je istražio te univerzalne teme i ilustrirao ih svojim kreacijama.

U Genesisu autor vješto primjenjuje i povezuje različite stilove i elemente arhajskog, klasičnog i helenističkog razdoblja kao i tradicionalne zlatarske i draguljarske tehnike te moderne tehnologije i sofisticiran dizajn, što njegovu maestralnom umjetničkom radu dodaje (još jednu) novu dimenziju. Takvim pristupom Sovilj stvara fascinantne unikate izvan vremenskih i stilskih okvira, protkane njegovom osobnom vizijom i interpretacijom antičke mitologije, gradeći most između drevnih mitoloških priča i suvremenog svijeta pomoću arhetipskih simbola, kojima propitkuje univerzalne aspekte različitih individualnih intimnih iskustava u društvenom kontekstu.

Iz teksta Vesne Mihanović

Postav izložbe:

Autor nakita i skulptura: Nenad Sovilj
Videoprojekcija: Branimir Boban i Nenad Sovilj
Porculan: Branimir Boban i Nenad Sovilj
Scenografija i izrada postamenata: Nenad Sovilj
Kustos izložbe: Anamarija Komesarović, Galerija Klovićevi dvori
Tehnička podrška: Dragutin Matas, Galerija Klovićevi dvori

Izložba će za javnost biti otvorena od petka, 8. rujna od 11 sati. Na otvorenje izložbe dolazi se isključivo s pozivnicom.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.