Nacionalni muzej moderne umjetnosti 7. prosinca u 19 sati, u Galeriji Josip Račić, otvara izložbu Raffaele Zenoni Galerija drugih predaka

Nacionalni muzej moderne umjetnosti 7. prosinca u 19 sati, u Galeriji Josip Račić, otvara izložbu Raffaele Zenoni Galerija drugih predaka

Nacionalni muzej moderne umjetnosti 7. prosinca, u 19 sati, u Galeriji Josip Račić, otvara izložbu Raffaele Zenoni Galerija drugih predaka.

Izložbom Galerija drugih predaka Raffaele Zenoni u Galeriji Josip Račić Nacionalni muzej moderne umjetnosti završava svoj izložbeni program u 2023. godini. Ova suvremena likovna umjetnica rođena je i odrasla u Altdorfu, glavnom gradu kantona Uri u Švicarskoj, studij slikarstva završila je 2008. u Studiju HC, nezavisnoj akademiji za muziku, ples i slikarstvo u Bernu, a osim u andaluzijskom gradu Gaucinu -u kojem živi kad nije u Zagrebu - Raffaela Zenoni dosad je izlagala u Švicarskoj (Bern, St. Moritz, Zürich), Njemačkoj (Berlin, Frankfurt na Maini, Stuttgart), Belgiji (Bruxelles), Luksemburgu (Echternach).

Za premijerno predstavljanje svog umjetničkog stvaralaštva u Zagrebu umjetnica je odabrala desetak snažnih kolorističkih portreta iz istoimenog ciklusa, izvedenih u tehnici akrilika na platnu i antropomorfnu, monokromnu skulpturu čiji izduženi, vitki volumen prema riječima povjesničara umjetnosti Branka Franceschija priziva sjećanje na Giacomettijeve istanjene figure. (…) Vraćajući se na slike koje predstavljamo, u nazivu ciklusa i izložbe naveden je i ključ za njihovo potpuno razumijevanje – pojam drugo. Što, koga uistinu predstavlja ta druga obitelj? Raffaela Zenoni ne mistificira svoj rad. Na pitanje tko su portretirane osobe, ta druga obitelj, ispostavilo se da je riječ o nepostojećim, fiktivnim likovima koji su svoje postojanje stekli filtrirajući se i oblikujući se kroz njene geste i boje koje su joj bile na raspolaganju. Te su slike jedini oblik postojanja koji oni žive u našoj stvarnosti. Bespotrebno je uopće razmatrati odakle dolaze, time se ni umjetnica ne opterećuje dok „portretne“ slike izvodi metodologijom obrnutom od uobičajene. Dok većina umjetnika radeći portret boju i oblik zasniva na modelu ili predlošku, „obitelj“ Raffaele Zenoni nastaje po ključu boja koje su joj trenutno na raspolaganju, a fizionomija i obrisi tijela razvijaju se tijekom izvedbe kao da su „prizvani“. Dok se likovi materijaliziraju, oblikuje se i ime kojim će potom biti nazvani tako da im umjetnica istovremeno stvara i formu i identitet. Druga obitelj Raffaele Zenoni kontinuirano se povećava i mijenja pozicije na zidovima njezinog doma, miješajući se ravnopravno s njezinom zemaljskom obitelji u veselo kućanstvo puno obiteljskih priča.(…) – napisao je u uvodniku pratećeg dvojezičnog katalogu Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, koji ujedno potpisuje i likovni postav izložbe.
Izložba Raffaele Zenoni u Galeriji Josip Račić ostaje otvorena do 10. siječnja 2024.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.