Nagrada Hrvatskog muzejskog društva Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti i Galeriji umjetnina iz Splita

Nagrada Hrvatskog muzejskog društva Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti i Galeriji umjetnina iz Splita

Na svečanoj dodjeli Godišnjih nagrada za ostvarenja u 2022. godini i Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva, koja se 12. prosinca održala u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Nagradu u Kategoriji za međumuzejsku suradnju za 2022. godinu Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti i Galeriji umjetnina iz Splita za izložbu "Slava: Hrvatske umjetnice pozdravljaju Kiki Smith". 

Radovi čuvene američke umjetnice prvi put bili su predstavljeni hrvatskoj javnosti u autorskoj koncepciji Branka Franceschija, ravnatelja NMMU i kustosa izložbe, krajem 2021. i početkom 2022. u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu https://nmmu.hr/2021/11/15/slava-hrvatske-umjetnice-pozdravljaju-kiki-smith/ , zajedno s radovima hrvatskih umjetnica Nevenke Arbanas, Biserke Baretić, Jagode Buić, Vlaste Delimar, Ine Drutter, Marte Ehrlich, Ksenije Kantoci, Nives Kavurić Kurtović, Milene Lah, Sofije Naletilić Penavuše, Vesne Popržan, Slave Raškaj, Naste Rojc, Edite Schubert - iz zbirke NMMU izvedenim u rasponu od sto godina, koji sa stvaralaštvom Kiki Smith ostvaruju rezonancu i suglasje. 

Nakon premijernog predstavljanja u Zagrebu, izložba "Slava: Hrvatske umjetnice pozdravljaju Kiki Smith" prezentirana je u Galeriji umjetnina u Splitu https://galum.hr/izlozbe/izlozba/1745/ . Likovni postav, u kojem su uz radove Kiki Smith bili izloženi i radovi hrvatskih umjetnica iz zbirke Galerije umjetnina, kustoski potpisuje Jasminka Babić, ravnateljica Galerije umjetnina.

 Dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku prati oba postava pa njegovom distribucijom i inozemna publika privučena karizmom Kiki Smith ima priliku upoznati stoljeće plodnog rada naših umjetnica. 

U privitku: Fotografija iz postava izložbe "Slava: Hrvatske umjetnice pozdravljaju Kiki Smith", koja je krajem 2021. i početkom 2022., bila predstavljena u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti. Foto: Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.