U Muzeju Međimurja otvorena izložba o nasljeđu obitelji Legenstein

U Muzeju Međimurja otvorena izložba o nasljeđu obitelji Legenstein

Odgajani za uspjeh – obitelj Legenstein“, naziv je nove izložbe, otvorene u izložbenom salonu Muzeja Međimurja u okviru bogatog adventskog programa te ustanove kulture.

Ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan ističe da je ovaj postav motiviran činjenicom da je obitelj Legenstein mnogo pridonijela razvoju naše sredine u svoje doba, no o tome se rijetko govorilo u javnosti. Muzej Međimurja prepoznao je priliku te povodom 100. obljetnice rođenja Lili Legenstein Čaki (rođene 6. studenoga 1923.), postavio izložbu o svim članovima vrlo uspješne i za Čakovec značajne obitelji:  „Lili Legenstein, umjetničkog imena Čaki, koja je preminula 2021., a počasnom građankom Čakovca proglašena je 2016. godine, bila je svestrana umjetnica.  Bavila se plesom, glumom te je bila koreografkinja i dugogodišnja solistica Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Dobitnica je Nagrade hrvatskoga glumišta za životno djelo 2010., za umjetničko djelovanje na području operete i mjuzikla“, rekla je ravnateljica MMČ-a, dodavši da je obitelj Legenstein  preuzimanjem Kavane Royal u Čakovcu 1925. godine značajno obogatila sportski i društveni život grada u međuratnom razdoblju.

Geza Legenstein bio je talentirana i svestrana osoba. Odlično je svirao klavir i skladao, slikao te se uspješno ogledao u nizu sportova. Elizabeta Legenstein postala je 1930. godine prva službena prvakinja Kraljevine Jugoslavije u stolnom tenisu, a karijeru u tenisu gradio je i njezin sin Ladislav. U takvoj atmosferi Lili i njezin mlađi brat Ladislav bili su, kao što je sama Lili Čaki nekada svjedočila, odgajani za uspjeh.

Priču o sjaju obitelji Legenstein i negdašnjem Čakovcu u izložbenom salonu Muzeja Međimurja građani mogu razgledati sve do 24. ožujka 2024. godine.

Fotografije: Muzej Međimurja Čakovec

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.