Likovne radionice i edukativni sadržaj uz izložbu “Retrospektiva Ivana Meštrovića” u Galeriji Klovićevi dvori

Likovne radionice i edukativni sadržaj uz izložbu “Retrospektiva Ivana Meštrovića” u Galeriji Klovićevi dvori

Likovne radionice i edukativni sadržaj uz izložbu “Retrospektiva Ivana Meštrovića” u Galeriji Klovićevi dvori. Likovne radionice za djecu od 6 do 15 godina.

Otvorenjem izložbe Ivana Meštrovića počinje se s kiparskim radionicama. Izložba našeg čuvenog umjetnika Ivana Meštrovića bit će sudionicima velika inspiracija i nadahnuće pri kreativnom radu. Njegov umjetnički razvoj pratit ćemo od dječačkih kiparskih radova pa sve do zrelih ostvarenja. Meštrovićevo stvaralaštvo teško bi bilo pratiti bez poznavanja njegovog javnog i privatnog života jer mu je gotovo svaka skulptura odraz osobnih proživljavanja, spoznaja i osjećaja. Meštrovićev život i stvaralaštvo približit će nam se suvremeni umjetnici, većinom kipari: Gašparuš Andrija, Medarda Pack, Alana Kajfež, Tomislav Hršak, Josipa Pentić, Petra Kovačić, Velibor Mačukatin, Irena Podvorac, Duje Medić, Petar Dolić, Ana Sladetić Šabić, Miran Šabić, Hrvoje Dumančić, Iva Japec, Fran Marko Vlahinić.

Potrebna je prijava na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
RADIONICE U SIJEČNJU: KIPARSKA RADIONICA – IZRADA RELJEFA OD SKICE DO REALIZACIJE
13. 1. 2024.: 11 – 12:30 sati
Prvo realizirano sakralno arhitektonsko djelo Ivana Meštrovića je Gospa od Anđela , odnosno mauzolej obitelji Račić, građeno od 1920. do 1922. godine, u kojoj su pokopani članovi brodovlasničke obitelji Račić. Mauzolej je oktogonalnog tlocrta s istaknutim kapelama u obliku grčkog križa. Interijer je bogat stiliziranim skulpturama i reljefima (Bogorodica s Isusom, anđeli svirači, glave anđela, sv. Roko, raspeti Krist, portreti članova obitelji Račić, florealni motivi itd.). Oltarna niša ukrašena je reljefima anđela svirača, njihovo oblikovanje inspirirano je mladićima u kojima se tek budi život.

ZADATAK: Pokazati i objasniti postupak izrade reljefa, od ideje i skice na papiru, izrade male skice u glini, izrade gipsanog negativa i pozitiva… Naučit ćemo kako se radi i čemu služi odjeljivač, kakvu sve armaturu možemo koristiti da bismo učvrstili naš gipsani reljef, kako se ponaša gips kada je u tekućem, a kako se obrađuje kada je u krutom stanju. Za kraj reći ćemo par riječi o patinama i postupku patiniranja gipsa.

Gost umjetnik: Velibor Mačukatin ml., ak. kipar

KIPARSKA RADIONICA – POKRET (OSJEĆAJ) ZAROBLJEN U MASU
20. 1. 2024.: 11 – 12:30 sati

U dvadesetim godinama prošlog stoljeća Meštrovićev interes za prikaz ženskog tijela postao je sve izrazitiji. Ljudsko tijelo bilo je njegova kontinuirana inspiracija. Skulpture su ili oblikovane u zatvorenom obliku (Kontemplacija, 1924.) ili su prikazane opuštenih tijela bez naglih pokreta snatrećeg ugođaja (Sanjarenje, 1927.; Čekanje, 1928.; Sjećanje II, 1929.; Na odmoru, 1933.).

ZADATAK: Interpretacija i reinterpretacija originalnih djela kroz samostalno osmišljenu pozu koja predstavlja neko raspoloženje, osjećaj. Kroz oblikovanje forme udubljeno ispupčenom masom postići dinamičnu kompoziciju, pazeći na proporcije tijela.

Gošća umjetnica: Irena Podvorac, ak. kiparica

KIPARSKA RADIONICA – DEKORATIVNI POSTAMENT (dio arhitektonske plastike)
27. 1. 2024.: 11 – 12:30 sati

Stupovi su postavljeni kao samostalno djelo u funkciji postamenta za lončanicu ili vazu s cvijećem i krasili su palaču Wittgenstein. Skulpturalna dekoracija prilagođena je obliku stupa. Izvedeni su secesijskom stilizacijom u visokom reljefu.

ZADATAK: Preoblikovanje bloka u skulpturu kao dijela arhitektonske plastike u svrhu postizanja cjeline. Oblikovanje u siporeksu ili spužvi za aranžiranje.
Gost umjetnik: Duje Medić, ak. grafičar, slikar

Tekst: Liljana Velkovski
muzejska savjetnica pedagoginja, voditeljica Artionice
Radionice s drugim umjetnicima nastavljaju se i u veljači

Digitalno edukativni sadržaj uz izložbu “Retrospektiva Ivana Meštrovića” dostupan je i prilagođen svim uzrastima! Sadržaju možete pristupiti preko linka: https://mestrovicuklovicevima.com

Na stranici su dostupni kvizovi te interaktivni sadržaji inspirirani umjetnikovim stvaralaštvom. Saznajte više o Meštrovićevom životu i radu i pripremite se za dolazak na izložbu!

Digitalni edukativni sadržaj priredili: Liljana Velkovski, muzejska savjetnica pedagoginja, voditeljica Artionice i Mate Marić, mag. museol. et hist. art.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.